Daniel Mitulescu va produce filmul „Peştele beat din Lună” alături de Emir Kusturica

„Peştele beat din lună” este titlul provizoriu al filmului pe care regizorul japonez Kohki Hasei îl va realiza în această toamnă, avându-i drept producători pe Daniel Mitulescu şi Emir Kusturica, cel din urmă în calitate de producător executiv.

Cei trei s-au întâlnit în cadrul acestui proiect care spune patru poveşti diferite, din patru ţări care aparent nu au niciun element comun. Mai puţin peştele fantomă, care îşi face simţită prezenţa peste tot în lume, producând miracole. „Sicriul-Peşte” apare şi ne arată povestea dintre un băiat din Ghana , Kofi şi un DJ local de radio, Yao. „Mireasa Zburătoare” ne spune povestea de dragoste a unui muzicant român dintr-un sat de romi. „Cântecul Scoicii” ne înfăţişează o noapte a unui bătrân muzician jamaican de reggae şi a unui băiat somnambul pe care îl găseşte. „Hoţul şi bebeluşul” descrie povestea unui băiat mexican, hoţ de buzunare, care asistă la o naştere pe stradă. Finalul filmului reuneşte în România toate personajele din cele patru „fragmente”.

Am avut prima discuţie cu Kohki acum un an, după ce am văzut primul lui film de lungmetraj, Blanka, premiat la Veneţia. M-a impresionat prin subiectul abordat şi modul în care a fost realizat. Era puternic, într-un fel naiv dar foarte sincer şi direct, genul de film care îţi intră în suflet. L-am văzut în cadrul Festivalului de Film KINOdiseea, la Bucureşti, unde a şi luat premiul cel mare. În discursul lui de la festivitatea de premiere a spus că are un proiect pe care vrea să-l filmeze şi în România. Desigur că i-am cerut scenariul. După prima citire l-am anunţat că mă interesează. De atunci am avut mai multe discuţii şi recent ne-am revăzut în România, unde a petrecut trei săptămâni în Clejani, la faimosul lăutar Caliu din Taraful Haiducilor. A prospectat mai multe locuri si a văzut personaje care ar putea juca în filmul său”, a declarat producătorul Daniel Mitulescu.

Regizorul Kohki Hasei, al cărui film de debut prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia a luat două premii, mărturiseşte că este deosebit de încântat de experienţa pe care a avut-o în România, după vizitele făcute aici. „În urma experienţei personale de a locui într-o comunitate de romi şi de a interacţiona cu aceştia – muzica lor fiind unul din genurile mele preferatele – şi în urma cercetărilor asemănătoare pe care le-am făcut în Ghana, Jamaica şi Mexic, am încercat să aplic scenariului ceea ce am văzut. În filmul meu aş vrea să arăt vieţile acelor oameni care nu sunt bogaţi din punct de vedere material dar trăiesc pozitiv, plini de energie prin muzică şi umor. Cred că munca mea va deveni o sursă de energie vitală pentru ca toţi să trăiască pozitiv în această lume modernă neliniştitoare. Munca mea va atinge inimile publicului din toată lumea şi ceea ce vreau e să găsesc un concept pentru manifestarea puterii universale pe care un film o poate avea”, a declarat regizorul japonez Kohki Hasei.