Deputat PNL: Instituţiile de cultură subordonate Ministerului Culturii au primit fişa de buget cu doar 22% din necesar

Instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) au primit, marţi, fişa de buget cu deschiderea bugetară cu doar 22% din necesar, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de deputatul PNL Gigel Ştirbu.

„Deşi în programul de guvernare al PSD, este scris negru pe alb că «banii investiţi în cultură sunt bani investiţi în viitorul societăţii româneşti. Cultura are nevoie de investiţii urgente. Guvernul îşi asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiţii în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă în anul 2020 la o valoare care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesităţile domeniului», în realitate, cultura a ajuns un ghemotoc de aruncat la coş de actualii guvernanţi”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Acesta spune că, după dezbaterile care au avut loc în urmă cu câteva zile în Comisia de cultură cu managerii instituţiilor subordonate MCIN, „s-au desprins probleme grave cum ar fi lupta asiduă pe care aceştia o duc pentru a ţine în funcţiune instituţiile culturale din România cu resurse minime, de cele mai multe ori banii provenind din fonduri proprii, că bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, iar la capitolul investiţii banii nu există. Am tras atunci semnale de alarmă referitoare că bugetarea necorespunzătoare din domeniul culturii duce într-un singur sens, şi anume la falimentarea instituţiilor de cultură din România. Dar se pare că sunt în van acţiunile de conştientizare a Guvernului actual că domeniul cultural se află în cea mai profundă criză, de după Revoluţia din 1989”.

Gigel Ştirbu mai spune că, în urma discuţiilor, s-a stabilit că trebuie „identificate soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite, altfel PSD va fi vinovat de dezastrul din cultura românească şi de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenţei crase a guvernării din ultimii ani”.