Dilema creșelor, lămurită. Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului: Toate creșele rămân deschise

“Toate creșele rămân deschise”, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului. Lămurirea vine după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență condus de Ludovic Orban a hotărât aseară să propună Guvernului trecerea în online inclusiv a activităților “antepreșcolarilor” – nivel ce reprezintă creșele.

Chiar dacă propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se referă și la închiderea creșelor, decizia finală va fi luată printr-un ordin care va fi semnat de ministrul Educației. Iar ordinul de ministru va specifica faptul că toate creșele – indiferent că țin de primării sau de Ministerul Educației – vor rămâne deschise, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului.

Toate creșele rămân deschise. Acest lucru va fi stabilit prin ordin de ministru. Azi-noapte s-a discutat în cadrul ședinței de Guvern necesitatea unei Ordonanțe de Urgență care să modifice Legea 55 (a stării de alertă), lege care prevede mecanismul descentralizat de luare a deciziei în cazul școlilor și care stipulează că trecerea dintr-un scenariu în altul se face la propunerea Consiliului de Administrație al școlii, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) și prin decizie a Comitetului județean pentru situații de urgență. Acum, fiind vorba despre o măsură națională care se va aplica tuturor localităților, a fost necesară modificarea Legii 55/2020 ce reglementează starea de alertă. Această OUG creează și baza legală pentru emiterea ordinului de ministru” care va stabili concret ce se închide și ce rămâne deschis în învățământ, au explicat pentru Edupedu.ro reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului.