Diplomatice crescute între Rusia și Republica Moldova

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, și a anunțat interzicerea intrării pe teritoriul Federației Ruse a mai multor oficiali și jurnaliști moldoveni. Această decizie, descrisă ca o „replică la acțiunile conducerii moldovenești”, vine în contextul unor tensiuni crescute între cele două țări.

Comunicatul MAE rus denunță „caracterul sistematic” al acțiunilor moldovenești, care ar include „persecuția motivată politic” a jurnaliștilor ruși și de limbă rusă, precum și discriminarea cetățenilor ruși la intrarea în Moldova. De asemenea, Moscova a exprimat îngrijorare în legătură cu informațiile apărute în presă despre planurile Chișinăului de a asista la instruirea forțelor armate ucrainene pe teritoriul moldovean, cu participarea instructorilor din țările NATO, considerând aceasta ca fiind o încălcare a statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a confirmat interdicția impusă unor membri ai personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști. Printre persoanele vizate se numără și redactorul șef adjunct al NewsMaker, alături de alți șase jurnaliști de la instituții de presă proeminente din Republica Moldova.

Răspunsul Chișinăului la aceste măsuri a fost unul de determinare în continuarea agendei sale proeuropene. Autoritățile moldovenești au exprimat regretul față de deciziile Federației Ruse, dar au subliniat angajamentul lor ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității naționale.