Directorii teatrelor şi muzeelor de la Ministerul Culturii, la Guvern ”pentru deblocarea situaţiei”

O delegaţie de directori din instituţii aflate în subordinea Ministerului Culturii va fi primită în cursul zilei de marţi, 2 iulie, la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, ”pentru deblocarea situaţiei fără precedent cu care se confruntă”.

Ion Caramitru şi mai mulţi directori de instituţii culturale, primiţi la Palatul Victoria de premierul Viorica Dăncilă, anunţă un comunicat al Teatrului Naţional Bucureşti. Întâlnirea are loc ca urmare a unei solicitări scrise, trimisă zilele trecute Guvernului României.

Din delegaţie vor face parte: Ion Caramitru-Manager General al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Andrei Dimitriu-Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, Bianca Ionescu- Manager al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” şi Călin Dan-Manager General al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

Această întâlnire are loc în urma apelului lansat de mai multe instituţii de cultură din România, în urma reducerii bugetelor, fapt care a dus la blocarea parţială a activităţii acestora, dar şi la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Naţional din Bucureşti, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul ”Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar ”Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei, se arată în textul remis MEDIAFAX. Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după discuţiile pe care o delegaţie numeroasă de directori din instituţii de cultură le-a avut, pe 19 iunie, cu ministrul Culturii, Daniel Breaz, ”dialog care nu a dus la nicio concluzie”, spun cei de la Teatrul Naţional.

În cursul zilei de miercuri, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din toată ţara au fost invitaţi la o audiere cu membrii Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Duminică după-amiază, câteva sute de persoane, angajaţi ai mai multor instituţii de cultură, dar şi artişti independenţi, s-au adunat într-un miting de protest în faţa Guvernului României, solicitând deblocarea posturilor şi revenirea la bugete care să permită buna funcţionare a instituţiilor.

Ion Caramitru, Managerul General al Teatrului Naţional din Bucureşti îşi exprimă speranţa unei bune întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, pentru deblocarea situaţiei fără precedent cu care se confruntă în acest moment atât cel mai important teatru din România, dar şi celelalte instituţii din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.