Dirijorul Daniel Barenboim renunţă la premiul muzical Echo

Dirijorul Daniel Barenboim, director muzical al uneia dintre cele mai mari opere din Berlin, a anunţat luni că înapoiază premiile muzicale obţinute în Germania, după ce rapperi ale căror texte au fost catalogate antisemite au fost recompensaţi cu distincţii similare, relatează AFP.

Barenboim, care a primit de-a lungul mai multor ani premii Echo, a criticat într-un comunicat textele celor doi artişti rap drept „clar antisemite, misogine, homofobe şi într-o manieră generală dispreţuitoare faţă de demnitatea umană„.

În consecinţă, dirijorul israeliano-argentinian şi cele două orchestre pe care le dirijează, Staatskapelle de la Opera de Stat din Berlin şi West-Eastern Divan Orchestra, „au decis să înapoieze toate distincţiile lor”.

Premiile Echo reprezintă cele mai renumite distincţii muzicale în Germania, care se acordă de la domenii precum muzica clasică, la pop şi jazz. Premiile se bazează pe succesul comercial al artiştilor.

Din 12 aprilie de când a izbucnit această polemică, mai mulţi laureaţi au restituit recompensele pentru a denunţa premierea celor mai buni artişti hip-hop ai anului – Kollegah şi Farid Bang, care au vândut în Germania peste 200.000 de exemplare din albumul lor „Jung, brutal, gutaussehend 3”.

Unul dintre cântece, „0815”, în care cei doi rapperi se compară cu prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz, a declanşat o controversă în ţara încă urmărită de crimele naziştilor. Cei doi cântăreţi au respins orice formă de antisemitism.

Mai mulţi responsabili ai premiilor Echo au demisionat de asemenea în semn de protest faţă distincţiile acordate rapperilor, criticaţi şi de miniştrii germani şi de responsabilii organizaţiilor evreieşti.