Dirijorul Ion Marin a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor de către Preşedintele României, Klaus Iohannis

Reputatul dirijor Ion Marin, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi fondatorul Programului Naţional Cantus Mundi, a fost decorat de către Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Distincţia a fost acodată, luni, 14 ianuarie, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la demararea şi dezvoltarea primului program naţional de integrare socială prin cântec coral din România, precum şi pentru promovarea artei muzicale româneşti în străinătate”. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni şi a inclus şi un moment muzical emoţionant susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.

Parcursul dumneavoastră profesional constituie un exemplu pentru tinerii muzicieni români. Deopotrivă dirijor şi compozitor, sunteţi iniţiatorul celui mai amplu proiect educaţional şi social construit pe temelia muzicii, precum şi Preşedinte onorific al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Prin toate aceste dimensiuni ale carierei dumneavoastră legaţi, de câteva decenii, prin muzică, România de Europa şi de întreaga lume”, a declarat Preşedintele României, Excelenţa Sa Domnul Klaus Iohannis la ceremonia de la Palatul Cotroceni. „Este o mare onoare pe care o împart cu fiecare copil din cei 40.000 din Programul Naţional Cantus Mundi. Bucuria aceasta trebuie transformată într-un entuziasm care să ne motiveze să ducem această energie către mulţi alţi copii şi iubitori de muzică” , a spus maestrul Ion Marin. Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru restrâns şi a cuprins şi decorarea profesorului dr. arhitect Emil Barbu Popescu şi a doamnei Elise Stan, realizatoare de emisiuni TV.

Ideea maestrului Ion Marin a fost pusă în aplicare, în ultimii 7 ani, de o echipă foarte efervescentă. Meritul şi valoarea acestei idei în societatea românească au fost recunoscute azi prin acordarea acestei distincţii. Nu putem decât să ne bucurăm de faptul că societatea apreciază.

Programul Naţional Cantus Mundi şi valorile culturale pe care le produce şi că integrarea socială a copiilor prin cânt coral devine subiect pe agenda publică”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Pe 10 ianuarie, cu ocazia concertului inaugural dedicat preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, maestrul Ion Marin a dirijat, pentru prima oară pe scena Ateneului Român, Orchestra Uniunii Europene formată din 90 de muzicieni,