„Discul de aur” pentru Jordi Savall, oferit de casa de producție E-Media

Celebrul artist Jordi Savall a primit aseară, în cadrul Festivalului "George Enescu", "Discul de Aur" din partea casei de producție E-Media, în parteneriat cu Artexim.

Este pentru prima dată când un artist străin de muzică clasică primește o astfel de recunoaștere de la o casa de discuri din România.

Decernarea a avut loc la Ateneul Român și reprezintă recunoașterea oficială a vânzărilor pe care discul ISTANBUL realizat de Jordi Saval împreună cu Hespèrion XXI le-a înregistrat în România în ultimii ani.

Începând cu anii ‘70, Jordi Savall a devenit unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, fiind creditat cu readucerea la viață și pe scenă a violei da gamba. Savall s-a apropiat de muzică începând cu violoncelul, pe care l-a ales pentru că i s-a părut că seamănă cel mai mult cu vocea de copil. Abia după opt sau nouă ani de violoncel, spre finalul studiilor, a descoperit viola da gamba, un instrument care l-a cucerit prin sunetul misterios, enigmatic și fragil, dar și timbrul mai rar.

Albumul ISTANBUL dedicat lui Dimitrie Cantemir a fost realizat în anul 2009 de Jordi Savall împreună cu soția sa, soprana Montserrat Figueras și ansamblul Hespèrion XXI, editat de celebra casă de discuri Alia Vox, distribuit exclusiv în România de E-Multimedia Distribution (E-Media), reprezentată de Andrei Enescu (foto sus).