Documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, desemnat câştigător al festivalului One World Romania 2018

Documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor/ Druga strana svega”, realizat de Mila Turajlić, a fost desemnat câştigătorul celei de-a unsprezecea ediţii a festivalului One World Romania, sâmbătă seara, la Cinema Eforie din Bucureşti, de către juriul de liceeni al evenimentului.

Potrivit site-ului festivalului, după „Cinema Komunisto”, regizoarea Mila Turajlić, în vârstă de 38 de ani, născută în Serbia, îşi adânceşte obsesia pentru istoria recentă a Iugoslaviei, însă de data aceasta chiar de la ea de acasă. Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în ţară. Odată cu el, o familie de necunoscuţi a fost mutată forţat în apartamentul familiei Turajlić, în spatele unei uşi care de atunci a rămas închisă. Cu faţa la istoria care s-a desfăşurat sub fereasta apartamentului din centrul Belgradului, mama regizoarei s-a găsit propulsată în inima protestelor pentru democraţie, în timp ce îndărătul uşii a domnit o linişte apăsătoare.

Cei cinci liceeni – Dalesia, Ada, Petra, Mihai şi Ioana au motivat decizia luată după vizionarea celor 10 filme din competiţie astfel: „Subiectul documentarului ne-a dus cu gândul la istoria recentă a ţării noastre şi ni s-a părut relevant pentru modul în care se învaţă la şcoală. A fost ca o lecţie de istorie de care probabil nu vom avea parte în viitorul apropiat la şcoală. De asemenea, personajul principal ne-a inspirat, iar modul în care lupta pentru lucrurile în care chiar credea ne-a impulsionat să avem şi noi încredere în propriile opinii şi să luptăm pentru ele. Filmul prezintă mai multe planuri care convieţuiesc: societatea dezbinată, istoria zbuciumată şi casa cu povestea ei.”

Regizoarea Mila Turajlić, prezentă în Bucureşti în primul weekend al festivalului, le-a transmis publicului şi juraţilor o înregistrare video de mulţumire.