MUZEUL PRADO. O colecție a minunilor

Cu peste 8000 de lucrări de artă, Muzeul Prado este o experiență magică, care atrage anual aproape 3 milioane de vizitatori la Madrid.

Pe 10, 11 și 12 mai, de la ora 19:00, Happy Cinema propune spectatorilor prima călătorie cinematografică prin camerele, poveștile și emoțiile unuia dintre cele mai vizitate muzee din lume. Capodopere magnifice spun povestea Spaniei și a unui întreg continent.

Trailer: https://youtu.be/ee58OMhFe74

CU PARTICIPAREA CÂȘTIGĂTORULUI PREMIULUI OSCAR

JEREMY IRONS

Când este abandonată de Rațiune, Imaginația produce monștri,

Când este unită cu Rațiunea, Imaginația devine mama artei și sursa minunilor ei.

Francisco Goya

MUZEUL PRADO. O colecție a minunilor prezintă capodoperele lui Vélazquez, Rubens, Bosch, Goya sau El Greco și șase secole de istorie a Spaniei.

Suntem într-unul dintre templele artei mondiale, un loc al amintirilor și o oglindă a prezentului, cu 1700 de lucrări expuse și alte 7000 aflate în conservare.

Această colecție vorbește despre regi, regine, dinastii, războaie, înfrângeri și victorii, precum și despre sentimentele și emoțiile bărbaților și femeilor de dinainte și de astăzi, ale căror vieți se împletesc cu conducătorii, pictorii, artiștii, arhitecții, curatorii, intelectualii și vizitatorii muzeului.

În 2019, anul celebrării a 200 de ani de existență, să spui povestea Muzeului Prado din Madrid începând cu ziua când a fost înființat, înseamnă să vorbești nu doar despre ultimii 200 de ani, cât și despre șase secole de istorie. Viața Muzeului Prado din Madrid începe cu nașterea Spaniei ca națiune și a căsătoriei dintre Ferdinand de Aragon și Isabela a Castiliei care a marcat formarea imperiului spaniol.

Rolul principal în MUZEUL PRADO. O colecție a minunilo îl au capodoperele și marii artiști care le-au creat, regii și reginele care le-au colecționat, dar și poveștile din spatele unei colecții extraordinare.

Câștigătorul premiului Oscar, Jeremy Irons, va fi ghidul spectatorilor în descoperirea frumuseții și artei Muzeului Prado. Lucrările expuse aici reflectă o epocă unică și o colecție realizată „mai mult cu inima decât cu mintea”, deoarece regii și reginele au ales doar ceea ce le-a plăcut. Este un inventar al gusturilor și al plăcerilor ce povestește despre evenimentele publice, dinastii, cardinali, războaie și coaliții, nunți și nebunia unei regine.

Este vorba despre o epocă de mare patronaj al artelor, despre dragostea monarhilor spanioli pentru marii maeștri, precum Goya. Prezența acestuia este puternică la Prado, fiind văzută în peste nouă sute de lucrări, incluzând majoritatea desenelor și a corespondenței cu prietenul său din copilărie, Martin Zapater.

MUZEUL PRADO. O colecție a minunilor nu este doar despre aceste opere extraordinare, care sunt inima și sufletul documentarului, dar și despre peisajele, palatele și clădirile regale care au pregătit scena pentru dezvoltarea acestor colecții de artă. Moștenirea universală a Muzeului Prado include nu numai lucrările lui Vélazquez, Rubens, Titian, Mantegna, Bosch, Goya, El Greco, conservate la Prado, dar și Palatul Escorial, Panteonul familiei regale, Palatul Regal din Madrid sau Salonul de Reinos.

Documentarul îmbină narațiunea de artă cu un studiu al arhitecturii și o analiză a materialelor arhivistice valoroase, marcate de interviuri cu diverși experți din Muzeul Prado: Miguel Falomir, Directorul Prado, Javier Portús, curatorul picturii spaniole până în secolul al XIX-lea, Manuela Mena, curatorul colecției lui Goya, Laura Garcia Lorca, președintele Fundației care poartă numele unchiului său, poetul Federico Garcia Lorca; Marina Saura, actrița și fiica pictorului Antonio Saura; Olga Pericet, dansatoare; Pilar Pequeno, fotograf.

Tarif unic: 26 lei

Bilete: www.happycinema.ro