Garajul Ciclop, Cinematograful Scala, Casa Ankele din Botoşani, printre clădirile scoase la licitaţie de Artmark

Garajul Ciclop şi Cinematograful Scala din Bucureşti, Hotelul Continental din Cluj-Napoca, Casa Neuman din Arad, Casa Ankele din Botoşani, Vila Cantacuzino din Călimăneşti se numără printre clădirile scoase la vânzare de casa Artmark.

Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark, anunţă că a lansat noul Catalog Toamnă 2019 care cuprinde 22 de proprietăţi istorice şi 21 contemporane, majoritatea aflate în exclusivitate în portofoliul companiei.

Potrivit unui comunicat al casei de licitaţii, cel mai vechi imobil datează din 1836 şi este un monument istoric clasa A – Casa Ankele din centrul Botoşaniului, iar cea mai mare suprafaţă construită este de 16.168 mp, respectiv Garajul Ciclop. Cea mai scumpă proprietate are un preţ la cerere estimat la peste 25 de milioane de euro.

Alte imobile reprezentative cu istorii prezentate în catalog sunt: Vila Athanasovici din Bucureşti, construită între 1897-1911 după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, Şcoala Evanghelică Săsească din Sânpetru (construită la sfârşitul sec. XIX), Casa Gheorghe Nica din Braşov (sec. XIX), Blocul interbelic Poppa din centrul Constanţei. Câteva dintre proprietăţile prezentate în catalog beneficiază deja de proiecte de conversie în hotel sau pensiune şi autorizaţie de construire.

„Pe lângă faptul că o astfel de clădire conferă proprietarului posibilitatea de a deţine un produs unic, irepetabil în zilele noastre, şi implicit prestigiul unui loc încărcat de istorie şi/sau semnat de un arhitect celebru, există şi o latură pragmatică, ce implică posibilitatea implementării unui concept actual de trai sau muncă în cadrul unei astfel de proprietăţi. În acest mod, pe lângă faptul că o clădire istorică amplasată central îşi păstrează atractivitatea în timp, există şi satisfacţia salvării şi reintegrării în circuitul folosinţei prezente şi viitoare a unei proprietăţi ce reprezintă o parte din cultura noastră”, explică Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate.

Secţiunea dedicată construcţiilor recente, Artmark Contemporary Estate, propune atât vile exclusiviste, apartamente, penthouse-uri, cât şi resort-uri: Carpathian Estate din Buzău, Hanul Balaban din Transilvania, Centrul Aroma din Cluj Napoca, Castelul Prinţul Vânător din Turda, Cluj.

Compania de consultanţă imobiliară Artmark Historical Estate lansează de două ori pe an cataloagele cu imobilele nou adăugate în portofoliu. Ediţia Primăvară 2019 a cuprins inclusiv o insulă din Delta Dunării, singura insulă de vânzare din România la momentul respectiv.