Moscova apelează la zăpadă artificială, în cel mai cald decembrie din 1886

Deși în Moscova ningea, de obicei, încă din octombrie, acum rușii s-au văzut nevoiți să aducă zăpadă artificială pentru un spectacol de snowboard care va avea loc de Anul Nou. Temperaturile ridicate au făcut ca liliacul și magnoliile de la grădina botanică să înflorească. Această lună decembrie este cea mai caldă din ultimii aproape 140 de ani.

În Moscova a fost atât de cald în această lună, încât guvernul a decis să aducă cu camioanele zăpadă artificială, rezultată în urma curățării unui patinoar local. Zăpada a fost depusă în centrul orașului, în apropiere de Kremlin, pentru un spectacol de snowboard.

„Mașinile curăța gheața oricum. De obicei, este lăsată să se topească, dar acum am refolosit-o”, a spus Alexei Nemeryuk, șeful departamentului de comerț și servicii al Moscovei.

Fotografii și video-uri au devenit virale, în timp ce utilizatorii comentau despre ironia de a aduce zăpadă, într-un oraș care, de obicei, cheltuie milioane de dolari pentru înlăturarea ei.

„Asta-i toată zăpada de la Moscova. E păzită în Piața roșie”, a glumit un utilizator de pe Instagram.

Valorile termice înregistrate la Moscova sunt la cele mai mari valori din istoria de 140 de ani a înregistrării temperaturii. Pe 18 decembrie s-au înregistrat 5,4grade Celsius, depășind cea mai mare valoare înregistrată în această lună, care data din 1886.

„Iernile erau mult mai grele aici”, a spus Alexander Stanko, 62 de ani, pentru The Guardian. „Te-ai fi așteptat la câteva zile de ger puternic și aproape întotdeauna era zăpadă de anul nou. Se face tot mai cald, cu siguranță. De-aia, după cum puteți vedea, avem parte de această zăpadă caraghioasă în acest an”.

Foto: Twitter

Înainte, primele zăpezi apăreau în octombrie sau noiembrie. Și în acest an a nins în Moscova, însă temperaturile ridicate au făcut ca zăpada să se topească imediat.

Vremea blândă a afectat hibernarea animalelor de la grădina zoologică din Moscova. Oficialii grădinii au declarat că au introdus cinci jerboa –  un tip de rozătoare cu picioarele posterioare lungi – în incinte speciale, frigorifice, pentru a-i încuraja să hiberneze. Mai mult, brândușele de primăvară, liliacul și magnoliile de la grădina botanică a Universității de Stat au început să înflorească.

Rusia a semnat tratatul de la Paris pentru combaterea încălzirii globale. Vladimir Putin a afirmat de curând că problemele climatice amenință Rusia. Țara înregistrează un ritm de încălzire de 2,5 ori mai rapid decât media raportată la nivel global, a explicat oficialul de la Kremlin.

În schimb, Putin consideră că nu se cunosc exact cauzele fenomenului: „Nimeni nu știe cu adevărat ce cauzează schimbările climatice, cel puțin la nivel global”. Totuși a arătat că toată lumea trebuie să facă “toate eforturile pentru a preveni schimbările climatice dramatice”.

sursa: green-report.ro