Ministerul Culturii cere anularea licitației pentru manuscrisele lui Mircea Eliade

Ministerul Culturii a cerut public, miercuri, casei de licitații Historic să oprească licitația pentru manuscrisele lui Mircea Eliade, programată pentru 16 decembrie și să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor documentelor la vânzare din fondul Handoca. ​

HotNews.ro a semnalat marți că într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Ciurtin, specialist în istoria religiilor și indianistică, a atras atența că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație la jumătatea lunii decembrie în București, și ar putea „să nu poată fi consultate alte decenii la rând de nimeni”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, statul ar fi putut să-și exercite dreptul de preemțiune în cazul unor bunuri de patrimoniu mobil clasate, însă consilierul de specialitate al casei de licitații Historic a atestat că documentele în cauză nu sunt susceptibile de clasare, având un punctaj mai mic de 150 de puncte.

„În cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic HISTORIC ar fi fost obligat să înștiințeze Direcția pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanșării procedurii de clasare și să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanță tehnică, fișa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor și înștiințarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri. În urma contactării reprezentanților Direcției pentru Cultură a Municipiului Bucuresti am fost informați că nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor. Statul Român nu poate achizitiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.