A murit directorul Teatrului Național, Ioan Onisei

Colegii din Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București anunță cu profundă întristare trecerea în neființă a managerului interimar, Ioan Onisei.  Expert în management cultural, audiovizual, cinematografie și drepturi de autor, IOAN ONISEI a ocupat în perioada 2014-2021 funcția de director general adjunct, preluând, după dispariția lui Ion Caramitru, în septembrie 2021, atribuțiile de manager interimar al Teatrului Național ”I.L.Caragiale”. 

Ioan Onisei a absolvit în 1978 Facultatea de Drept din Bucureşti, Secţia Ştiinţe Administrative. Şi-a început activitatea profesională la Piatra Neamţ, unde a deţinut numeroase atribuţii şi funcţii de conducere între care:  Director al Direcţiei Administraţiei Locale a Primăriei Neamţ şi Preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. În 1994 a fost desemnat Preşedinte al Delegaţiei României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.
A fost Secretar de Stat în  Ministerul Culturii (1997-1998 și 2005-2007) și Vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului (2009-2010). 
În calitate de Deputat, între 2000 şi 2004 a făcut parte din Comisia pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă, Comisia Parlamentară pentru Revizuirea Constituţiei şi din Comisia Parlamentară pentru însemne, distincţii şi decoraţii. 
Cu o vastă expertiză în domeniul  managementului cultural, al audiovizualului , al cinematografiei și al drepturilor de autor, Ioan Onisei a fost coautor la inițiativele sau proiectele legislative  privind liberul acces la informaţiile de interes public; organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Presă „Rompres”; Legea Audiovizualului; Legea bibliotecilor; Legea cinematografiei; Legea muzeelor şi colecţiilor; Legea privind cultura scrisă; Legea aşezămintelor de cultură. Autor şi coautor al unei serii de Decizii CNA, în perioada 2007-2012.

Întregul colectiv al Teatrului Național ”I.L.Caragiale” deplânge dispariția lui prematură și transmite familiei îndoliate întreaga compasiune.

Dumnezeu să-l odihnească!

Înmormântarea va avea loc în orașul său natal, Piatra Neamț.