Dokk1 din Danemarca, desemnată cea mai bună bibliotecă publică din lume

Iubitorii cărților și culturii în general au un motiv în plus să viziteze Danemarca deoarece Dokk1 din Aarhus a primit titlul de ''Cea mai bună bibliotecă publică din lume''.

Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci (IFLA) a acordat Dokk1 acest titlu în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Columbus, Ohio, datorită clădirii futuriste inaugurate în iunie 2015 și a dotărilor acesteia.

Cea mai mare bibliotecă publică din Scandinavia are, pe lângă rafturi cu cărți și spații de lectură, și alte facilități destinate comunității. Astfel, există săli de conferințe, de spectacole, instalații de artă și locuri de joacă, toate acestea beneficiind de un design modern, spații largi, priveliști către portul din apropiere și cât mai multă lumină naturală.

De asemenea, Dokk1, proiectată de firma de arhitectură Schmidt Hammer Lassen, conține și cel mai mare clopot tubular din lume, care sună de câte ori se naște un copil în oraș — proaspeții părinți pot apăsa un buton în maternitate pentru a semnala comunității fericitul eveniment.

''DOKK1 este o neobișnuită întâlnire de succes dintre două frumoase tradiții daneze: pe de o parte, ambițiile noastre culturale de a extinde toate ramurile cunoașterii către fiecare generație și clasă socială și, pe de altă parte, simțul nostru pentru design funcțional și frumos'', arată într-un comunicat ministrul Culturii din Danemarca, Bertel Haarder, care s-a declarat foarte încântat de premiul primit de biblioteca din Aarhus.

De la deschiderea sa, peste 1 milion de vizitatori au trecut pragul bibliotecii.

Bibliotheken - Libraries - Bibliothèques