Președintele american Donald Trump a declarat marți că există posibilitatea unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin până la sfârșitul lunii, în contextul discuțiilor americano-ruse desfășurate la Riad, Arabia Saudită, privind încheierea războiului din Ucraina.
Întrebat despre un posibil summit cu liderul de la Kremlin, Trump a răspuns scurt: „Probabil”, la finalul unei conferințe de presă susținute la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach. Cu toate acestea, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a precizat anterior că nu a fost stabilită o dată concretă pentru o astfel de întâlnire.
Discuțiile de la Riad și poziția lui Trump
Trump a făcut aceste declarații după ce delegația americană a inițiat un dialog direct cu Rusia privind Ucraina, la summitul de la Riad. Președintele SUA s-a declarat mai „încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova în urma discuțiilor și a reiterat sprijinul său pentru o misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina.
“Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, a afirmat Trump, lăsând să se înțeleagă că o soluție ar putea fi apropiată.
Trump, critic față de Ucraina: „Ați fi putut face o înțelegere”
Pe de altă parte, președintele american a adoptat un ton critic la adresa Kievului, după ce Ucraina și-a exprimat nemulțumirea că nu a fost invitată la discuțiile de la Riad. Trump a respins aceste îngrijorări cu un comentariu acid:
“Astăzi am auzit: ‘Oh, nu am fost invitați’. Ei bine, ați fost acolo timp de trei ani, ar fi trebuit să-i puneți capăt, nu ar fi trebuit să începeți niciodată. Ați fi putut face o înțelegere”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Declarația reflectă viziunea lui Trump asupra conflictului, în care el consideră că Ucraina ar fi putut evita războiul prin negocieri mai eficiente cu Moscova.
Alegeri în Ucraina – o posibilă condiție pentru pace?
Un alt subiect abordat de președintele american a fost necesitatea organizării de alegeri în Ucraina, despre care a afirmat că „nu este o chestiune ce ține de Rusia, ci una pe care o susțin și alte state”.
Potrivit unor surse diplomatice citate de Fox News, impunerea unor alegeri anticipate în Ucraina ar putea deveni o componentă esențială a unui posibil acord de pace, întrucât atât SUA, cât și Rusia cred că președintele Volodimir Zelenski are șanse reduse de a mai câștiga un nou mandat. Moscova ar spera astfel să obțină o conducere mai favorabilă intereselor sale.
Trump, deschis la prezența trupelor europene de menținere a păcii
În ceea ce privește propunerea liderilor europeni de a desfășura trupe de menținere a păcii în Ucraina, Trump a declarat că nu se va opune acestui demers.
“Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aș opune deloc”, a spus el, subliniind că decizia va aparține în principal statelor europene.
În schimb, Rusia a respins ferm această idee, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, care a declarat marți că Moscova nu va accepta trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, nici măcar sub pavilion european.
Reacții la declarațiile lui Trump: acuzații că susține propaganda rusă
Fostul purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a criticat declarațiile lui Trump, susținând că acestea reflectă „propaganda lui Putin”.
“O reamintire de care nimeni nu ar trebui să aibă nevoie: Putin a început războiul prin invadarea neprovocată a Ucrainei, iar forțele sale au comis crime de război împotriva poporului ucrainean. Rusia este partea responsabilă pentru continuarea acestui război”, a scris Savett pe social media.
Trump versus Biden pe tema Ucrainei
Președintele american l-a criticat dur pe Joe Biden pentru modul în care a gestionat conflictul din Ucraina, acuzându-l că a permis escaladarea situației prin sprijinul acordat Kievului. Spre deosebire de Biden, Trump a afirmat că ar fi negociat mai eficient cu Moscova pentru a preveni conflictul.
Biden, pe de altă parte, a adoptat o strategie de sprijin militar și economic pentru Ucraina, evitând confruntarea directă cu Rusia, dar asigurând că Kievul dispune de armele necesare pentru a se apăra.
Deși Trump sugerează că există progrese în negocierile cu Rusia, incertitudinile rămân majore. Posibila sa întâlnire cu Putin ar putea marca un moment decisiv în stabilirea unei foi de parcurs pentru pace, dar tonul critic față de Ucraina și susținerea unor alegeri anticipate la Kiev ridică semne de întrebare cu privire la viitorul sprijinului SUA pentru actuala administrație Zelenski.
În acest context, următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru evoluția conflictului și pentru viitoarea strategie a SUA în regiune.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.