Donald Trump se laudă că are o super-armă nucleară despre care China și Rusia nu știu nimic

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, s-a lăudat, într-un interviu acordat jurnalistului Bob Woodward, că SUA dețin o armă nucleară secretă despre care China și Rusia nu știu nimic, potrivit publicației Forbes.

Dezăluirea care a iscat dezbateri aprinse și îngrijorare în rândul experților în domeniul armamentului nuclear a fost făcută în cartea „Rage” scrisă de jurnalistul american, renumit pentru că a dezvăluit scandalul Watergate, care a culminat cu demisia președintelui Richard Nixon.

Nu este clar la ce s-a referit actualul lider de la Casa Albă, însă Woodward a dezvăluit în noua sa carte că informația a fost confirmată de surse militare care au declarat că armata SUA are într-adevăr un nou sistem de arme, potrivit Washington Post.

„Am construit o armă, am construit un sistem de arme pe care nimeni altcineva nu le-a avut vreodată în această țară. Am construit ceva despre care Putin și Xi Jinping nu au auzit niciodată. E incredibil”, s-a lăudat președintele Trump, potrivit unor extrase din interviul din 5 decembrie 2019.

Unii experți susțin că ar fi vorba, de fapt, despre un focos nuclear cu putere redusă W16-2 pe o rachetă balistică cu lansare de pe un submarin, care era în curs de dezvoltare la sfârșitul anului 2019. 

Focosul nuclear W76-2, care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone, a fost desfăşurată la sfârşitul anului 2019 la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează în Atlantic. Este de trei ori mai puţin decât cele 15 kilotone ale bombei de la Hiroshima şi foarte puţin comparativ cu 455 şi 90 de kilotone de arme nucleare aflate la bordul submarinelor americane, precizează ei.

Însă, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a declarat că președintele SUA nu vorbește despre o anumită armă nucleară. „Avem întotdeauna ceva de care adversarii noștri nu sunt conștienți”.