Donarea de sânge în România la un nivel fără precedent

Getting your Trinity Audio player ready...

La începutul anului 2024, România a experimentat o creștere semnificativă a numărului de donatori de sânge, ca urmare a unei măsuri inovatoare adoptate de autorități. Valoarea tichetelor de masă oferite donatorilor a fost majorată de peste patru ori de la 1 ianuarie 2024 ajungând de la 9,57 lei la 40 de lei pentru fiecare donare, în conformitate cu un ordin emis de Ministerul Sănătății (nr. 4.339/2023). Această decizie a avut un impact semnificativ asupra numărului de donatori, iar consecințele se resimt acum în centrele de transfuzie sanguină din întreaga țară.

Potrivit Colegiului Medicilor, această majorare a valorii tichetelor a generat o creștere substanțială a numărului de persoane care doresc să doneze sânge. În urma acestei tendințe, unele centre de transfuzie au fost nevoite să introducă programarea donatorilor pentru a gestiona fluxul crescut de persoane care doresc să contribuie la salvarea de vieți.

Începând cu data de 5 ianuarie 2024, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Timișoara a limitat la 120 numărul maxim de donatori acceptați pe zi și a introdus programarea online pentru reducerea timpului de așteptare. O decizie similară a fost luată de Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj, care a redus programul zilnic de recoltare de sânge în Zalău pe 8 ianuarie, și de Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești.

Vineri, Centrul de Transfuzie Sanguină București a anunțat că, începând cu 15 ianuarie 2024, donarea de sânge se poate face doar pe baza unei programări în aplicațiile Donorium și BlooDoChallenge. Această decizie a fost luată ca răspuns la numărul foarte mare de donatori care s-au prezentat la centrul respectiv în primele zile ale anului, subliniind necesitatea unei bune organizări a activității de recoltare.

Majorarea de patru ori a valorii tichetelor de masă pentru donatori, conform ordinului emis de Ministerul Sănătății, a reprezentat un impuls semnificativ pentru generozitatea publicului. Până la finalul anului trecut, pentru fiecare donare de sânge, un donator primea 7 tichete de masă, în valoare totală de 66,99 lei. De la 1 ianuarie 2024, un donator primește tichete de masă de 280 de lei pentru fiecare donare, ceea ce a creat o schimbare notabilă în comportamentul și implicarea comunității în această cauză nobilă.