Eclipsă parțială de lună sâmbătă noaptea

Getting your Trinity Audio player ready...

Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București se pregătește să primească pasionații de astronomie pentru a urmări o eclipsă parțială de Lună în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Instituția anunță că va prelungi programul de vizitare până la ora 1:30 pentru a oferi publicului șansa de a observa acest eveniment astronomic remarcabil.

Eclipsa parțială este așteptată sa înceapă cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Deoarece penumbra Pământului nu este extrem de opacă, la începutul fenomenului, culoarea Lunii nu va înregistra schimbări semnificative.

Pe măsură ce se apropie de maxim, în jurul orei 22:00, partea de jos a Lunii va începe să-și schimbe culoarea față de partea de sus. Momentul culminant al eclipsei este programat pentru ora 23:14, când Luna va fi în totalitate în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului.

În acea etapă, Luna va fi vizibilă în sud-estul cerului. După maxim, Luna va reveni la strălucirea sa obișnuită și la culoarea sa, părăsind complet umbra la ora 23:53 și penumbra la ora 1:27, pe 29 octombrie.

Pentru toți cei pasionați de astronomie, aceasta este o ocazie deosebită de a observa și de a înțelege fenomenele cosmice, iar Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” se pregătește să îi primească cu brațele deschise pentru a face această experiență și mai specială.