Enel oprește alimentarea cu energie electrică a populației pentru revizii, cu toate că ne aflăm în stare de urgență

Decretul privind instituirea stării de urgență a fost publicat în Monitorul Oficial, însă sunt companii de utilități care nu cunosc obligațiile care le revin. În cursul acestei zile, E-Distribuție Muntenia a avut programate mai multe revizii ale instalației de alimentare cu energie electrică a populației din județul Ilfov și a oprit alimentarea cu energie, inclusiv la unele primării.

Alimentarea cu energie a revenit în aproximativ 30 de minute după ce compania a fost contactată de reporterii noștri, cu solicitarea de a preciza dacă le sunt cunoscute obligațiile care le revin în această perioadă.

În urma demersurilor noastre, reprezentanții E-Distribuție Muntenia ne-au transmis prin biroul de presă următorul punct de vedere: 

Lucrările programate în această perioadă au fost reduse doar la cele care sunt absolut necesare, pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa bine și de a alimenta clienții cu energie electrică în cele mai bune condiții. Regretăm dacă aceste întreruperi perturbă activitățile desfășurate de clienți în contextul actual, însă vă asigurăm că ele sunt făcute pentru a preveni situații mai neplăcute. Colaborăm cu autoritățile locale, dar și cu unitățile de alimentare cu apă, astfel încât să nu existe congestionări și să minimizăm impactul asupra clienților.

Pentru a verifica întreruperile programate și a lua măsurile necesare (rezerve de apă, planificarea activităților etc.), clienții au la dispoziție pagina https://www.e-distributie.com/ro/intreruperi-curent.html. Harta este actualizată din 30 în 30 de minute.

Reprezentanții biroului de presă nu au confirmat dacă managementul companiei avea cunoștință de prevederile Decretului de instituire a stării de urgență. Precizăm că managementul general al companiei din România este asigurat de Carlo Pignoloni, CEO și Country Manager Enel Romania.

Grupul Enel, din care face parte și E-Distribuție Muntenia, își desfășoară activitatea în 33 de țări, iar în România deservește aproape 3 milioane de consumatori. Listată în 1999 la bursa din Milano, Enel este una dintre companiile italiene cu cel mai mare număr de acționari atât persoane fizice, cât și acționari instituționali. Cel mai mare acționar al Enel este Ministerul Italian al Economiei și Finanțelor.

Reamintim că luni, 16 martie, a fost publicat în Monitorul Oficial Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, iar la art. 13, acesta prevede:

„Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță, întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică”