Ethan Hawke, despre momentul în care a văzut un FILM românesc: Parcă am fost stropit cu apă rece

Marile afaceri mănâncă forma de artă a cinematografiei, în Statele Unite, iar filmele lui Cristian Mungiu păstreaza arta, a declarat actorul Ethan Hawke, în cadrul American Independent Film Festival, care a avut loc la CinemaPRO, mulţumindu-i regizorului pentru filme şi organizarea festivalului.

În America, marile afaceri mănâncă forma de artă a cinematografiei. Oamenilor le place să vadă filme, şi poţi face foarte mulţi bani în urma dorinţelor oamenilor de a vedea filme. Aşa că, oamenii care sunt interesaţi în a face bani sunt motivaţi să creeze lucruri despre care cred că o să se vândă şi acest lucru are sens. Problema este că forma artistică este mâncată de afacere. Când vezi munca lui Cristian (n.r. Mungiu), te uiţi şi te gândeşti că nu trebuie să fie un serial de televiziune, nu trebuie să vândă ceva, nu este ceva care să fie introdus între reclame, ci este o oportunitate pentru noi de a vorbi unul cu altul (…). Când am văzut prima dată „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost ca şi cum am fost stropit cu apă rece. Te trezeşte”, a declarat Ethan Hawke la finalul difuzării filmului „Before the devil knows you`re here”.

Actorul i-a mulţumit regizorului român pentru organizarea festivalului, aplaudându-l alături de sala plină de cinema. „Îi sunt recunoscător lui Cristian pentru acest festival, pentru că continuă tradiţia regizorilor de succes care sprijină alţi regizori şi audienţa în a înţelege ce este arta, pentru că altfel am vedea doar lucrurile pe care sunt programaţi să le vedem”, a spus Hawke.

După vizionarea ultimului film regizat de Sidney Lumet, în discuţia cu publicul, actorul şi-a amintit despre scenele filmate în urmă cu 10 ani. A povestit despre colaborarea cu Lumet, pe care îl consideră „un geniu” şi despre colegul său de platou, Philip Seymour Hoffman, care a murit în 2014 din cauza unei supradoze de heroină.

Era incredibil de onest şi foarte dur. Nu suporta fraierii şi îi păsa foarte mult de actorie” – aşa l-a descrie Hawke pe Philip Seymour. „Să văd filmul în care joacă un personaj care se droghează, să îi văd discursul despre cum cifrele din viaţa lui nu reprezintă un total… La repetiţii vorbea deschis despre problemele din viaţa lui”, îşi aminteşte Hawke.

Actorul a mărturisit că adesea, când nu ştie cum să interpreteze un personaj sau nu simte că face ce trebuie cu un rol, îi revine în cap vocea lui Seymour care îi spune „Nu te cred”.

„Dead Poets Society” şi „Before Sunrise” au fost filmele care i-au schimbat viaţa, a spus Ethan Hawke.

De patru ori nominalizat la Premiile Oscar, Ethan Hawke a fost invitatul special al primei ediţii American Independent Film Festival, care a avut loc între 15 şi 21 septembrie 2017, la Cinema PRO şi Cinemateca Eforie din Bucureşti.