„Fabricile de sinecurile” ale rămân neatinse prin votul PSD, PNL și UDMR

Getting your Trinity Audio player ready...

BUCUREȘTI, 4 octombrie – USR a criticat decizia Senatului de a respinge, cu voturile PSD, PNL și UDMR, inițiativa lor legislativă privind desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România, denumită de USR ca una dintre cele mai cunoscute „fabrici de sinecuri”. Această decizie a venit în contextul în care Guvernul a anunțat măsuri de creștere a taxelor și impozitelor pentru sectorul privat și o reformă în administrația publică, vizând economii la buget. Cu toate acestea, Academia Oamenilor de Știință, o instituție paralelă înființată la inițiativa fostei ministre PSD Ecaterina Andronescu, continuă să primească finanțare.

Academia, care o are pe Ecaterina Andronescu ca membru fondator și președinte al Secției „Științe chimice”, a fost criticată în mod constant pentru lipsa de relevanță științifică a activității sale, în ciuda bugetelor generoase alocate anual. USR susține că această instituție nu a produs nimic semnificativ din punct de vedere științific și că majoritatea fondurilor sunt cheltuite pe salarii, nu pe proiecte de cercetare.

Denisa Neagu, deputat USR, a subliniat că România ar fi putut economisi aproape 20 de milioane de lei în ultimii doi ani dacă propunerea de desființare a fost acceptată. Ea a menționat că majoritatea bugetului alocat de stat pentru Academie este cheltuit pe salarii și indemnizații, cu o sumă de aproape 8,5 milioane de lei din 10,6 milioane alocate pentru 2023.

Pollyanna Hangan, un alt deputat USR, a descris Academia ca fiind o „pungă de bani publici” distribuită clienților politici și a criticat prezența politicienilor condamnați penal în cadrul acesteia. Ea a subliniat că cercetarea autentică în România este neglijată în favoarea acestei „mascarade”.

În urma votului din Senat, inițiativa va merge acum la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final.