Fermierii afectați de secetă vor primi ajutoare de 925 de lei pe hectar

Guvernul a aprobat un ajutor de 850 de milioane de lei pentru fermierii ale căror terenuri au fost afectate de secetă. Aceștia pot primi cel mult 925 de lei pe hectar.

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, o ordonanță de urgență care acordă ajutoare de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Această schemă de ajutor de stat are un buget de 850 de milioane de lei pentru aproximativ 34.400 de fermieri, cu o suprafață afectată de aproape 1,16 milioane de hectare, potrivit șefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.

„Imediat după publicarea OUG în Monitorul Oficial, fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program. Vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi, în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare”, a mai declarat Ionel Dancă, după ședința de Guvern.

 

În urmă cu o săptămână, Clubul Fermierilor Români solicita de la Guvern ajutoare de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă din anul agricol 2019/2020, ale cărei efecte se vor resimţi chiar şi anul viitor.