Festivalul Internaţional de Film Transilvania va marca 20 de ani de existenţă

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va marca 20 de ani de existenţă, la Cluj-Napoca, în perioada 23 iulie şi 1 august 2021.

Din programul celor zece zile, au transmis organizatorii, vor face parte numeroase premiere, întâlniri cu invitaţi şi evenimente care vor puncta momente din cele două decenii de festival.

În 2020, TIFF a fost primul mare festival european care a avut loc fizic, în timpul pandemiei. Măsurile stricte implementate de echipă au făcut ca cei 45.000 de participanţi să urmărească filme în aer liber, în deplină siguranţă, în 14 spaţii din Cluj-Napoca şi din împrejurimi, în care echipa intenţionează să revină în 2021.

Pentru pregătirea ediţiei aniversare, echipa festivalului a lucrat de la început cu două scenarii: primul lua în calcul revenirea la perioada obişnuită pentru TIFF, datele anunţate iniţial fiind 28 mai – 6 iunie, iar cel de-al doilea miza pe faptul că evoluţia pandemiei va permite reluarea proiecţiilor în formula de anul trecut. Contextul actual şi informaţiile oferite de autorităţi au determinat datele finale pentru TIFF 2021: 23 iulie – 1 august.

„Se lucrează la o ediţie mixtă, cu proiecţii în aer liber, dar şi în interior (dacă o va permite contextul, în limita capacităţii stabilite de autorităţi), cu speranţa că normele privind organizarea evenimentelor publice în aer liber se vor alinia celor din majoritatea ţărilor europene, unde numărul de persoane admis urcă la 1.000 sau mai mult. Măsurile de siguranţă vor fi, ca şi anul trecut, prioritare”, au transmis marţi organizatorii.

Preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, a precizat: „În 2002, TIFF s-a născut în ciuda tuturor condiţiilor de atunci, într-o ţară cu o industrie cinematografică în amorţire, în care sălile de cinema se goleau şi se închideau. Nimic nu a fost obişnuit în evoluţia noastră ca festival, deci nici a 20-a aniversare nu avea cum să fie altfel decât specială. Ne dorim să rememorăm alături de cât mai mulţi cu fani, prieteni şi invitaţi dragi ai TIFF-ului momentele grozave pe care le-am trăit în aceste decenii. Am optat pentru cea mai sigură variantă în care putem s-o facem”.

Directorul artistic Mihai Chirilov a completat: „Avem suficiente motive să privim înapoi cu mândrie şi să celebrăm clipe, oameni şi filme esenţiale din istoria festivalului – şi cu siguranţă o vom face. E mai greu să priveşti înainte într-un moment în care experienţa cinematografică aşa cum o ştim e serios afectată – dar la fel stăteau lucrurile şi acum 20 de ani. Şi iată-ne aici, cu aceeaşi determinare de a crea un eveniment relevant, atractiv, educativ şi performant pentru toţi cei care tânjesc după vibraţia unei experienţe colective”.

El a menţionat că vor avea loc proiecţii aniversare, cine-concerte şi expoziţii. „TIFF.20 îşi propune să ofere nu doar o ediţie-vaccin şi un eveniment memorabil, ci şi speranţa redobândirii unei normalităţi aproape pierdute”, a adăugat Chirilov.

Ca şi anul trecut, o selecţie de filme va putea fi vizionată online, pe platforma de streaming TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).

Înscrierile filmelor continuă până pe 1 martie, iar alte detalii despre ediţia din acest an urmează să fie anunţate.