×

Festivalul Multiart pentru Deținuți pe scena Teatrului „Nottara”

Festivalul Multiart pentru Deținuți pe scena Teatrului „Nottara”
Getting your Trinity Audio player ready...

Marți și miercuri, scena Teatrului „Nottara” din București va găzdui șase spectacole în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Multiart pentru Deținuți „Dana Cenușă – Descătușare prin cultură”. Evenimentul aduce în fața publicului trupe de actori-deținuți din penitenciarele București-Jilava, București-Rahova, Ploiești-Târgșorul Nou, Timișoara, Vaslui și Centrul de Detenție Craiova.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unitățile participante au colaborat cu nouă regizori pentru a pregăti spectacolele de teatru, fiecare piesă fiind o combinație de profesionalism artistic și implicare socială.

În programul ediției din acest an sunt incluse spectacole diverse, precum:
– „Treapta a noua”, o adaptare după Tom Ziegler, în regia Patriciei Katona, realizată de actorii de la Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou.
– „Recuperări”, scrisă de Radu Crăciun și regizată de Alexandru Berceanu și Paul Pristavu (Penitenciarul București-Jilava).
– „Libertate”, o creație originală a regizorilor Marius și Cristina Lupoian (Penitenciarul Timișoara).
– „Din timp”, cu autorii-regizori Anca Tecu și Laurențiu Nicu (Centrul de Detenție Craiova).
– „12 oameni furioși”, adaptare după piesa lui Reginald Rose, regizată de Lucian Onciu (Penitenciarul Vaslui).
– „Salonul nr. 6”, bazată pe nuvela lui A. P. Cehov, sub regia lui Iulian Gliță (Penitenciarul București-Rahova).

Juriul, format din personalități ale teatrului și experți în domeniu – comisar șef Andreea Neagoe (ANP), actrița Crenguța Hariton, actorul Gabriel Costea și criticii de teatru Monica Andronescu și Silvia Dumitrache – va evalua prestațiile deținuților actori, apreciind atât potențialul lor artistic, cât și contribuția culturală a fiecărui spectacol.

Festivalul a debutat cu vernisarea unei expoziții de tablouri și sculpturi realizate de persoane private de libertate din diferite unități de detenție, aducând astfel în atenția publicului latura creativă și emoțională a deținuților.

„Dana Cenușă – Descătușare prin cultură” are ca scop principal promovarea reabilitării și reintegrării deținuților prin artă, evidențiind misiunea socială a sistemului penitenciar din România. Organizatorii subliniază valoarea terapeutică a teatrului, o metodă recunoscută în domeniul psihodramei, ce contribuie la dezvoltarea și reabilitarea celor care execută pedepse privative de libertate. Festivalul este deschis atât deținuților, cât și comunității, oferindu-le o oportunitate de conectare prin cultură și artă.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura