Filme poloneze premiate la Cannes, Berlin şi Karlovy Vary, la Festivalul CinePOLSKA 2018

Cele mai recente filme poloneze premiate la Cannes, Berlin şi Karlovy Vary vor fi prezentate, în perioada 1 – 6 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, în cadrul festivalului CinePOLSKA 2018, informează organizatorii.

„Filmele din ediţia 2018 a festivalului CinePOLSKA sunt ca o oglindă în care merită să te uiţi. Spectatorii vor găsi subiecte apropiate fiecăruia dintre noi – de la dragoste, la pasiune şi ură sau teama de alteritate. Despre toate acestea vorbesc cei mai buni regizori şi actori polonezi din generaţia tânără, care triumfă la cele mai importante evenimente cinematografice”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, organizatorul evenimentului.

Festivalul va fi deschis pe 1 noiembrie cu filmul „Războiul rece” de Pawel Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie, totodată candidatul polonez din acest an pentru premiile Oscar. Laureat în 2014 al premiului Oscar pentru filmul „Ida”, regizorul prezintă de data aceasta o poveste de dragoste imposibilă dintre doi oameni care nu pot fi împreună şi care nu pot trăi unul fără celălalt. Acţiunea se desfăşoară pe fundalul aşa-numitului Război Rece din Polonia, Germania, Iugoslavia şi Franţa.

Pe 2 noiembrie, spectatorii din Bucureşti vor vedea comedia „Atac de panică”, în care, din cauza unor evenimente neobişnuite, viaţa de zi cu zi se transformă într-o mare nebunie. Tânărul regizor polonez Pawel Maslona priveşte cu inteligenţă şi ironie omul secolului 21, slăbiciunile, fobiile şi pasiunile acestuia. Soarta câtorva eroi aparent fără nicio legătură între ei se intersectează în film, viaţa lor schimbându-se ireversibil.

Filmul „Cel mai rapid, cel mai puternic”, regizat de Łukasz Palkowski, va fi proiectat pe 3 noiembrie. Eroul său este Jerzy Gorski, un fost narcoman care, în ciuda unor mari greutăţi în viaţă, a devenit în 1990 dublu campion mondial Ironman, un concurs de triatlon extrem de dificil.

Pelicula „Chipul” de Malgorzata Szumowska, premiată în anul 2018 cu Ursul de Argint la Berlinale, va fi prezentată în avanpremieră în România, pe 4 noiembrie. Descrisă drept un „basm contemporan”, povestea ironică a unui bărbat care şi-a pierdut faţa într-un accident şi care, după o operaţie inovatoare prin care primeşte o nouă înfăţişare, se întoarce în satul natal este pentru unii o abordare plină de amărăciune asupra Poloniei provinciale contemporane, iar pentru alţii o poveste universală despre acceptare şi reacţia la alteritate.

După ce a câştigat Grand Prix la Festivalul de Film Polonez din Gdynia, cel mai important festival din Polonia, filmul „O noapte liniştită” va fi prezentat pe 5 noiembrie la Bucureşti. Regizorul debutant Piotr Domalewski spune povestea unui tânăr emigrant polonez care vine în satul natal în Ajunul Crăciunului. După această vizită a sa, viaţa întregii sale familii se va schimba complet.

CinePOLSKA 2018 se încheie pe 6 noiembrie, cu proiecţia filmului „Păsările cântă în Kigali” în regia Joannei Kos-Krauze şi Krzysztof Krauze. Artistele din rolurile principale – poloneza Jowita Budnik şi rwandeza Eliane Umuhire – au fost recunoscute ex aequo drept cele mai bune actriţe, printre altele, la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti. Evenimentul este sprijinit financiar de Institutul Polonez de Artă Cinematografică.

În primăvara lui 2019, CinePOLSKA va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate anul acesta la Bucureşti.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco sau de la librăriile Kyralina şi Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro