Filmul „Licu, o poveste românească”, prezentat în premieră naţională pe 23 şi 25 martie

Filmul „Licu, o poveste românească” va fi prezentat, în premiera naţională, pe 23 şi 25 martie, la Cinemateca Eforie, în cadrul Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România, în secţiunea „Trecutul prezent”.

Dcumentarul, scris şi regizat de Ana Dumitrescu şi produs de compania Jules et Films, vorbeşte despre România ultimului secol văzută de un om „pierdut” în istorie.

Licu a trecut prin mai bine de nouă decenii de istorie românească – o istorie zbuciumată, tuburată, confuză și invariabil indiferentă față de soarta oamenilor obișnuiți. Marginal evenimentelor mari, Licu este eroul propriei povești: un pensionar șarmant, cu darul vorbirii și cu o șăgălnicie caldă, neatinsă de cinismul timpului. Licu își țese povestea lui și a familiei sale de mult dispărute prin interstițiile narațiunii noastre naționale.

Regizat, filmat și montat de Ana Dumitrescu, a cărei prezență e simțită în fiecare cadru din casa foarte familiară a lui Licu, documentarul este pe cât de intim pe atât de stilizat într-un alb-negru extrem de cinematografic, ce ridică banalitatea istoriei la rang de artă.

Filmul va fi lansat în cinematografele româneşti, pe 24 august 2018, de Rollercoaster PR, şi este distribuit la nivel internaţional de Taskovski Films.

Pelicula, recompensată la sfârşitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur/Golden Dove” la DOK Leipzig, a fost prezentată la cea de-a 14-a ediţie a festivalului de la Zagreb pe 2 martie