Filmul „Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, lansat în România cu dezbateri publice

Filmul „Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2018, va fi lansat în România pe 15 martie, la Festivalul Internaţional de Drepturile Omului One World, iar proiecţia va fi însoţită de seria de dezbateri publice „Politicile corpului”.

Protagoniştii filmului „Touch Me Not” şi activişti pentru drepturile omului din toate colţurile Europei vor dubla lansarea românească a peliculei cu un dialog direct cu publicul român despre subiectele sensibile şi de actualitate explorate în documentar.

Dezbaterile „Touch Me Not – Politicile Corpului” au însoţit călătoria internaţională a filmului la cele mai importante festivaluri şi la pricipalele lansări în cinematografe din Europa şi America de Nord, la MOMA (Muzeul de Artă Modernă din New York), ICA (Institutul de Artă Contemporană din Londra), la manifestările de profil de la Karlovy Vary, Viennale, IDFA Amsterdam şi BFI London.

Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte esenţiale ale vieţii şi identităţii noastre, totuşi ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabuuri şi blocaje. «Touch Me Not» este o invitaţie la dialog„, spune cineasta Adina Pintilie.

Te invită pe tine, spectatorul, să îţi pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, şi să-ţi exerciţi capacitatea de empatie, de a te pune în «pielea» Celuilalt„, mai spune regizoarea.

Spectatorii români au astfel ocazia să intre în dialogul stârnit de film chiar de la premiera mondială care a avut loc la Festivalul de la Berlin anul trecut. Potrivit realizatorilor, pelicula „Touch Me Not” deschide un spaţiu de autoreflecţie, „trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, şi devenind mai mult decât un film: o experienţă transformativă”.

Seria de dezbateri „Touch Me Not – Politicile Corpului” îşi propune să extindă procesul autoreflexiv declanşat de film, creând un spaţiu de dialog deschis despre subiecte precum: graniţele personale, corpul ca un „câmp de luptă” al ideologiilor, alteritatea, intimitatea şi dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumuseţea non-normativă şi libertatea personală.

„Touch Me Not” a fost nominalizat la premiul European Discovery – Prix FIPRESCI la gala Academiei de Film Europene din 2018. Începând cu luna octombrie a anului trecut, filmul a fost lansat în cinematografele din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, Danemarca, Elveţia, SUA, urmând să aibă premiera în alte peste 25 de ţări pe parcursul lui 2019. Filmul a fost selectat în peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume, printre care cele de la Toronto, Sydney, Amsterdam, Sarajevo, Sevilia, Salonic, Ierusalim, São Paulo, Rio de Janeiro, Mumbai, Montreal etc.

Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, „Touch Me Not” reuneşte protagonişti din întreaga Europă. Pe afiş se regăsesc Laura Benson (Marea Britanie/Franţa), Tómas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania).

Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark, din România, designul de sunet îi aparţine lui Dominik Dolejsi, din Cehia, compozitor este Ivo Paunov, din Bulgaria. Scenografia i se datorează lui Adrian Cristea, iar costumele, Mariei Pitea, amândoi din România.

Festivalul de film One World România are loc în Bucureşti, în perioada 15 – 24 martie