Gala cercetării românești 2024: O Inițiativă pentru promovarea excelenței

Getting your Trinity Audio player ready...

 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță lansarea celei de-a patra ediții a Galei Cercetării Românești, un eveniment prestigios care aduce în prim-plan excelența în domeniul cercetării științifice și tehnologice din România

 

Despre Gala Cercetării Românești

Programul „Gala Cercetării Românești” este organizat anual de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 526/2023 privind aprobarea programului „Gala Cercetării Românești”, cu modificările și completările ulterioare, și a OMCID 21382/2023 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Programului „Gala Cercetării Românești”. Gala Cercetării Românești, inițiată de MCID, reprezintă un efort susținut pentru promovarea și recunoașterea rezultatelor remarcabile obținute de cercetătorii români. Această ediție aduce în prim-plan premii financiare în valoare totală de 3,3 milioane de lei pentru cei mai importanți 11 cercetători de elită ai țării.

 

 11 Domenii de excelență

Cei 11 cercetători vor fi premiați în următoarele domenii științifice:

Științe inginerești – Premiul „Henri Coandă”

Matematică și informatică – Premiul „Grigore Constantin Moisil”

Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul „Grigore Cobălcescu”

Științele vieții – Premiul „George Emil Palade”

Chimie – Premiul „Raluca Rîpan”

Energie și materiale avansate – Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen”

Fizică – Premiul „Șerban Țițeica”

Biotehnologii – Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Științe umaniste – Premiul „Dimitrie Cantemir”

Medicină – Premiul „Ana Aslan”

Științe sociale și economie – Premiul „Mattei Dogan”

 

Calendarul competiției va debuta cu depunerea cererilor de premiere între 18 și 31 ianuarie 2024 și se va finaliza cu desfășurarea „Galei Cercetării Românești” pe  27 februarie 2024, ora 18:30 la Opera Națională din București. Mai multe detalii legate de calendarul competiției se găsesc pe pagina online oficială a MCID.

 

Procedura de Evaluare

Selecția premianților va fi efectuată în două etape, bazată pe indicatori cantitativi și evaluare calitativă, asigurând astfel transparență și obiectivitate. Comisiile de evaluare vor fi formate din experți propuși de către Prezidiul Academiei Române, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare și Consiliul Național al Rectorilor.

Reguli de participare

Cercetătorii români eligibili sunt invitați să depună cererile de premiere până la data de 31 ianuarie 2024, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail: galacercetarii@mcid.gov.ro. Detalii despre program, Regulamentul de Organizare și Funcționare, precum și condițiile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul oficial al MCID.