Greenpeace anunță protest în Piața Victoriei, față de o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană

Greenpeace protestează, miercuri, faţă de o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Activiştii de mediu anunţă dezvelirea unei statui în Piaţa Victoriei, transmite News.ro.

”În 2017, la final de mandat, Ministrul Culturii Corina Şuteu a ascultat vocea societăţii civile şi a depus la UNESCO dosarul pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. A urmat un lung şir de bâlbâieli şi lupte politice. Guvernul Dăncilă a stopat procedura de înscriere după doar un an şi a cerut UNESCO să amâne discutarea dosarului Roşia Montană. În 2020, Guvernul Orban a reluat procedura de înscriere la presiunea ONG-urilor, dar interesele politice ameninţă acum din nou protejarea patrimoniului din Apuseni. Săptămâna trecută, Florin Cîţu a detonat bomba, propunând coaliţiei de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Prim-Ministrul se alătură astfel altor politicieni “de aur” care au condus România – Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni”, a transmis Greenpeace.

Greenpeace afirmă că ”retragerea dosarului echivalează cu pierderea întregului demers început acum mai bine de cinci ani”.

”Acest scenariu prelungeşte şi mai mult starea de vulnerabilitate a comunităţii locale, fiind totodată un grav semnal de alarmă pentru ce şi-a asumat Guvernul în raport cu protejarea patrimoniului României şi prin convenţiile internaţionale asumate”, a mai transmis Greenpeace.

Actviştii de mediu anunţă dezvelirea unei statui în Piaţa Victoriei.

”Pentru că ştim că “marilor lideri” le plac omagiile, am pregătit o surpriză pentru unul dintre cei care încearcă să ne vândă cianurarea drept dezvoltare. Miercuri, 7 iulie, de la ora 10, dezvelim o statuie în Piaţa Victoriei. Poleită cu aur de la Roşia Montană, statuia reprezintă figura unuia dintre iluştrii oameni politici care conduc România spre bunăstare economică, culturală şi de mediu. Cum pe 7 iulie întreg mapamondul sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Ciocolatei, toţi cei prezenţi la eveniment se vor delecta cu bănuţi de ciocolată înveliţi în aurul de patrimoniu de la Roşia Montană”, au mai transmis activiştii.

Protestul are loc în contextual reluării discuţiilor din coaliţie pe tema Roşia MOntană.