Gură de oxigen pentru industria filmului: Se prelungesc până în 2023 rambursările de 35%-45% din investiție

Parlamentarii români au votat, miercuri seara, revizuirea rambursărior de 35%-45%, susținând fondul anual de €50 milioane ($59 milioane) legat de finanțarea acestui program de rambursare până în anul 2023 și readucând astfel la viață industria filmului din această țară.

Decizia a pus astfel capăt unei perioade de îngrijorătoare speculații din lumea românească a spectacolului, care s-a confruntat cu luni întregi de amânări ale rambursărilor după o restructurare de ordin birocratic survenită iarna trecută, în urma schimbării guvernului. Pandemia coronavirusului apărută la începutul acestui an a blocat și ea legislația legată de industria filmului.

“Cu siguranță, este un lucru bun pentru întreaga industrie“, a declarat Bogdan Moncea de la Castel Film Studios, o companie cinematografică din București, care a gestionat cea de-a cincea rată a fondurilor alocate francizei fantastice ‘Dragonheart‘. “Castel Film negociază acum finanțarea a două filme artistice a căror producție va începe spre sfârșitul acestui an și care se bazează pe rambursări pentru a fi rentabile din punct de vedere economic. Așadar, impactul asupra companiei noastre va fi unul pozitiv“.

Rambursările de 35% sunt valabile pentru filmele artistice și de scurt metraj, pentru documentare, seriale TV și online, precum și pentru filme de desene animate cu cheltuieli minime de €100.000 ($118.000), bugetul fiecărui proiect trebuid să atingă maximum €1 milion ($1,2 milioane). Cel puțin 20% din buget trebuie cheltuit în România. Dacă proiectul promovează țara în mod explicit, atunci rambursarea s-ar putea ridica la 45%. Depunerea cererilor ar urma să înceapă în săptămânile următoare.

Printre avantajele turnărilor de filme în această țară est-europeană se numără peisajele sale bogate și variate, echipele de filmare calificate și vorbitoare de limbă engleză, precum și costurile de producție care se numără printre cele mai mici din regiune. Capitala, București, dispune de mai multe studiouri de talie mondială, precum Castel și Studioul Cinematografic București, care în prezent se modernizează.

Decizia de prelungire a rambursărilor până în anul 2023 permite României să țină pasul cu țările vecine din această regiune devinită tot mai competitivă. În vara aceasta, Grecia și-a sporit cu 40% rambursările după ce majorări asemănătoare s-au înregistrat și în Croația (25%) și Lituania (30%). Anul trecut, Polonia a aprobat și ea rambursări de 30%