Guvernul amână austeritatea pentru bugetari până după alegerile europarlamentare

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României a decis să amâne măsurile de austeritate pentru angajații din sectorul bugetar până după alegerile europarlamentare din 2024. Prin Ordonanța de Urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, reorganizarea instituțiilor publice a fost prorogată până la data de 30 iunie 2024, în pofida unei „găuri” de 20 de miliarde de lei la buget, recunoscută anterior de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Această amânare înseamnă că mediul privat va fi singurul afectat serios de măsurile de austeritate, care includ creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale. Aceste măsuri fiscale, adoptate prin lege în octombrie 2023, rămân în vigoare.

În plus, ordonanța de urgență adoptată de guvern prevede o creștere generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024. Există și excepții pentru categoriile de „speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajați ai serviciilor secrete), care vor fi singurii plătiți pentru orele suplimentare lucrate.

Această decizie vine într-un context în care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale adoptat anterior. Astfel, guvernul pare să amâne măsurile de austeritate pentru sectorul bugetar, în timp ce presiunea fiscală rămâne pe umerii mediului privat.