Guvernul deblochează mii de posturi în sistemul medical

Getting your Trinity Audio player ready...

În efortul de a areduce criza de personal din spitalele publice, Guvernul României a deblocat la începutul acestui an aproximativ 7.600 de posturi vacante în sistemul medical public, dintre care circa 2.500 destinate medicilor. Măsura vine ca răspuns la necesitatea urgentă de a suplini deficitul de cadre medicale și de a îmbunătăți serviciile medicale oferite cetățenilor.

 Modificarea metodologiei de concursuri pentru ocuparea rapidă a posturilor

Pentru a accelera ocuparea acestor posturi, Ministerul Sănătății a revizuit metodologia de organizare a concursurilor, reducând termenele legale de circa trei ori. Acest demers a avut un impact semnificativ, contribuind la reducerea ratei locurilor de muncă vacante din sectorul “Sănătate și asistență socială” de la 1,25% în primul trimestru al anului 2023 la 0,80% în primul trimestru din 2024.

Reducerea numărului de posturi vacante

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante în sectorul Sănătății și asistenței sociale a scăzut de la 4.731 în martie 2023 la 3.029 în martie 2024, ceea ce reprezintă o reducere de aproximativ 1.700 de posturi. Cu toate acestea, rata locurilor de muncă vacante din sănătate rămâne peste media națională, care este de 0,69% în primul trimestru din 2024.

Eforturi pentru deblocarea posturilor

În ciuda progreselor realizate, criza de personal persistă. În luna februarie 2024, au fost deblocate încă 2.226 de posturi, dintre care 706 pentru medici. Cu toate acestea, aceste măsuri s-au dovedit insuficiente. În acest context, Executivul discută joi un al treilea proiect de deblocare a unor posturi, care prevede deschiderea a 2.702 noi posturi în sistemul public de sănătate, incluzând 310 posturi de medici, 1.221 de posturi de asistenți medicali și 629 de posturi de personal auxiliar.

O atenție deosebită este acordată Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), unde se vor debloca toate cele 861 de posturi vacante solicitate. Aceste posturi sunt esențiale pentru funcționalitatea noilor structuri medicale înființate și pentru reorganizarea secțiilor existente.

“Deblocăm astăzi angajările pentru alte 2.700 de posturi vacante din spitale și serviciile de ambulanță. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical, după cele din ianuarie și februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi,” a declarat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței Executivului.

Decizia guvernului nu implică o creștere a numărului de posturi finanțate din fonduri publice, deoarece acestea sunt deja aprobate în statele de funcții existente. Fiecare unitate sanitară va trebui să se încadreze în bugetele de cheltuieli de personal deja aprobate.

Reducerea crizei de personal din spitalele publice este esențială pentru a asigura servicii medicale de calitate și accesibile tuturor cetățenilor. Guvernul continuă să lucreze la soluții pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a atrage mai multe cadre medicale în sistemul public de sănătate.