Guvernul Orban a fost votat de Parlament. La această oră depune jurământul la Cotroceni

Guvernul Orban 2 a fost învestit, sâmbătă, de Parlament cu 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și o abținere. Votul a avut loc în condiții excepționale, deputații și senatorii votând pe rând într-o sală special dezinfectată, în timp ce premierul desemnat nu a participat la eveniment, fiind izolat la Vila Lac 1.

La această oră, Guvernul depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Sala Unirii de la Cotroceni a fost special amenajată pentru acest eveniment, iar miniștri sunt obligați să urmeze un protocol strict.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, care invocă articolul 104 din Constituția României, jurământul de credință se depune individual în fața Președintelui României de către Prim-ministru și miniștri.

Prim-ministrul și miniștrii vor veni individual în fața Președintelui României, la intervale de timp prestabilite, care să permită aplicarea măsurilor de dezinfecție a suprafețelor, precum și evitarea contactului unii cu ceilalți. Demnitarul desemnat se îndreaptă spre pupitru și microfon și rostește jurământului, cu mâna dreaptă pe Constituția României și Biblie, apoi semnează documentul.

Demnitarul lasă mapa cu jurământul pe măsuța de lângă pupitru și părăsește sala, fără să i-o înmâneze președintelui.

La ceremonie nu participă alți invitați și nici reprezentanții mass-media.

La ora 18:30, Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.