Guvernul României aprobă noua Lege a pensiilor în pofida controversei în coaliție

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României a trecut peste divergențele interne și a aprobat proiectul legii pensiilor, un subiect care a generat ample discuții în cadrul coaliției de guvernare. Proiectul, care a fost întâmpinat cu observații de către Ministerul Finanțelor și așteaptă avizul Consiliului Economic și Social (CES), se bazează pe patru principii cardinale: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate.

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a subliniat angajamentul liberalilor pentru creșteri pensiilor oneste și sustenabile, un punct de vedere pe care l-au susținut consecvent în ultimii ani. Cu toate acestea, ședința de Guvern a fost marcată de amânări și întreruperi, reflectând tensiunile din coaliție și provocările de a ajunge la un consens privind impactul bugetar al legii.

Înainte de ședința de Guvern, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a răspuns criticilor venite din partea PNL, clarificând cheltuielile reale cu pensiile pentru perioada septembrie – decembrie, care se ridică la aproximativ 55 de miliarde de lei. Ea a respins informațiile inexacte care circulau în spațiul public, subliniind că impactul suplimentar față de creșterea de 13,8% prevăzută de formula actuală a legii este de 10 miliarde de lei.

Această lege a pensiilor vine într-un moment în care România se confruntă cu provocări economice și demografice, căutând să găsească echilibrul între nevoile imediate ale pensionarilor și sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Cu promisiunea de a construi un sistem de pensii echitabil și stabil, guvernul se angajează să protejeze drepturile pensionarilor actuali și viitori, în timp ce își asumă responsabilitatea unei gestionări prudente a finanțelor publice.