Înalta Curte de Casație și Justiție validează protocolul Alianței Dreapta Unită

Getting your Trinity Audio player ready...

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a marcat o victorie semnificativă pentru alianța electorală Dreapta Unită, formată din Partidul Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Partidul Forța Dreptei, prin validarea alianței lor electorale. Decizia vine ca un răspuns la contestația depusă de cele trei partide împotriva hotărârii Biroului Electoral Central (BEC), care inițial respinsese protocolul de constituire a alianței.

Contestatarii au obținut un succes notabil pe scena politică românească, ÎCCJ anulând decizia BEC nr. 1/D/17.03.2024 și decizia ulterioară de corectare nr. 1/D/18.03.2024. În urma acestei hotărâri, Înalta Curte a admis oficial protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei, consolidând astfel calea celor trei partide către participarea unitară în cadrul competițiilor electorale viitoare.

Decizia ÎCCJ a fost descrisă ca definitivă și a fost comunicată părților implicate prin intermediul grefei instanței, pe data de 19 martie 2024. Această hotărâre este interpretată de multe voci din cadrul alianței ca o victorie în fața unei tentative de obstrucționare politică, Forța Dreptei emitând un comunicat de presă în care a criticat decizia inițială a BEC ca fiind „determinată de o majoritate politică ostilă democrației, controlată de PSD”, care ar fi încercat, fără succes, să împiedice candidatura alianței.