Încă un caz de agresiune asupra unui pădurar care a surpins o acțiune de furt de arbori

Cristian P., pădurar al Ocolului Silvic Perișor din cadrul Direcției Silvice Dolj, a fost agresat sâmbătă, de o persoană surprinsă în timp ce tăia ilegal arbori în cantonul silvic al cărui titular este, a transmis Romsilva într-un comunicat de presă.

Angajatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se afla într-o acțiune de monitorizare a unei lucrări când a descoperit într-o parcelă învecinată o persoană care tăiase ilegal trei arbori, cu un volum de 1,3 metri cubi. Acesta a urmărit atelajul încărcat cu lemne, iar când a ajuns în satul Verbicioara, pădurarul a fost înconjurat de mai multe persoane agresive.

Individul suspectat că a taiat arborii ilegal l-a lovit pe pădurar cu un obiect contondent în zona capului. Pădurarului Cristian P. i s-au acordat îngrijiri medicale, având un traumatism la nivelul capului. În prezent, starea sa este stabilă, transmite Romsilva.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Plenița l-au identifact pe agresor, lemnul tăiat ilegal a fost confiscat, iar cazul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești.

Număr impresionant de agresiuni comise aspra pădurarilor

Chiar dacă recent s-a modificat Codul Silvic, fiind înăsprite sancțiunile pentru încălcarea legeii silvice, acțiunile de furt continuă. Până anul acesta, în pădurile din România se puteau tăia 5 mc de lemn, fără ca acest lucru să însemne infracțiune, ci doar contravenție. După modificarea Codului Silvic, indiferent de valoarea prejudiciului produs, tăiatul ilegal al arborilor a devenit infracţiune, fiind pedepist ca atare.

Conform unui raport al Regiei Naționale a Pădurilor, din 2015 și până în momentul prezent s-au înregistrat 171 de agresiuni asupra personalului care asigură paza pădurilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național, și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.