„Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Lucarno

Special Jury Prize este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elveţia, fiind recompensat cu 30.000 de franci elveţieni.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă după un roman de Max Blecher.

Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internaţională şi a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiecţiile din cadrul festivalului.

„Screen International” a titrat : „Regizorul «Aferim!»-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în «Inimi cicatrizate», o adaptare meticuloasă şi lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gînduri şi sentimente stau în umbra morţii abordează teme filozofice majore, precum semnificaţia şi rostul existenţei umane. În nuanţe precise şi fără să se teamă să pară intelectualizant, «Inimi cicatrizate» e străbătut de curenţi emoţionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decât «Aferim!». Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rîndul filmelor de artă serioase şi consistente şi ar putea să consolideze reputaţia de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României”, a adaugat celebra publicaţie.

Cotidianul francez „Liberation” a completat: Fimul «Inimi cicatrizate» funcţionează ca o «maşinărie care reasamblează bucăţile unei vieţi». Mai întîi, oraşul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul şi micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi ţintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spaţiului: sanatoriul şi culorile acestuia, tărgile şi paturile, cheiul şi plaja, oraşul şi calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii şi centrul filmului. Radu Jude vorbeşte înainte de toate despre sentimentul singurătăţii. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură şi de umor, nu te poate păcăli”, a conchis Liberation.

Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.