Interviul săptămânii cu violoncelistul Marin Cazacu

Radio Clasic vă propune de la ora 13:00 un interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, care pe 30 septembrie își sărbătorește ziua de naștere.

Emisiunea este realizată de Irina Hasnaș.

Născut pe 30 septembrie 1956, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983, Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii George Enescu, desfăşurând o activitate intensă atât în România, cât şi în Europa, Asia şi cele două Americi. A apărut în diverse formaţii camerale alături de artişti prestigioşi ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin şi ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) şi colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneţia.

Din anul 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998, violoncelistul Marin Cazacu – Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio – a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 12 violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). O altă mare reuşită a violoncelistului Marin Cazacu este fondarea Orchestrei Române de Tineret, în 2008, primul ansamblu de acest tip din ţara noastră – care s-a remarcat deja şi la nivel internaţional.

În anul 2004, Marin Cazacu a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.  Excelent muzician, aşa cum l-a descros dirijorul Ghennadi Rojdestvenski, Marin Cazacu a realizat numeroase înregistrări, iar apariţiile sale scenice sunt primite întotdeauna cu entuziasm de public.