Investigatie Recorder: zborurile prezidențiale – Lux ascuns în spatele secretelor de stat

Getting your Trinity Audio player ready...

Investigația Recorder.ro aduce în atenție o problemă de transparență în ceea ce privește cheltuielile prezidențiale pentru călătoriile cu avioane de lux. Președintele Klaus Iohannis, cunoscut pentru preferința sa pentru călătoriile aeriene de lux, este în centrul unei controverse legate de costurile acestor zboruri, pe care Administrația Prezidențială le ține secrete.

La începutul primului mandat al lui Iohannis, zborurile cu TAROM erau norma și costurile erau publice și transparente, reflectând o Românie care părea să se îndrepte spre normalitate. În prezent, situația s-a schimbat dramatic: președintele folosește avioane private de top pentru deplasări, chiar și pentru distanțe scurte, cum ar fi de la Constanța la Sibiu, cu costurile ascunse de ochii publicului.

Recorder.ro a încercat să afle cât costă efectiv un astfel de zbor, de când avioanele private au devenit o normalitate în deplasările prezidențiale și cine a decis ca aceste informații să devină secrete. Într-un test comparativ, Recorder a solicitat informații similare de la instituții prezidențiale din alte țări europene, descoperind că România este singura țară din Uniunea Europeană unde președintele folosește avioane private și apoi secretizează costurile.

Această investigație ridică întrebări importante despre responsabilitatea și transparența în utilizarea fondurilor publice și despre deciziile care stau la baza acestor practici opace. Recorder încurajează cetățenii să susțină desecretizarea costurilor călătoriilor prezidențiale, oferind un canal prin care aceștia pot trimite mesaje direct către președinte pentru a cere mai multă transparență.

Articolul integral poate fi citit aici: