Iohannis: Situația nu ne duce cu gândul la o carantină

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, până în prezent, România a gestionat bine pandemia COVID-19 iar deocamdată situaţia nu presupune carantină sau lockdown.

„Aflăm de la buletinele de ştiri că la noi pandemia este în extindere, dar, în realitate, lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Din păcate, în unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown”, a spus Iohannis.
Întrebat despre posibilitatea restricționării circulației pe timp de noapte, șeful statului a spus că nu s-a discutat despre acest lucru. „Eu nu cred că circulaţia pe timp de noapte răspândeşte pandemia, ci petrecerile care se fac pe timp de noapte. Nu putem să introducem în fiecare zi restricţii, trebuie să vedem care sunt efectele celor introduse deja, să aşteptăm o perioadă de cel puţin 2 săptămâni să vedem ce efecte au aceste restricţii”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele a declarat că nu s-a luat în discuţie decretarea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Nu am luat în discuţie, nu s-a discutat un astfel de demers. Măsurile luate, restricţiile în vigoare sunt cele pe care le cunoaştem. (…) Nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi în acest an ca în alţi ani. Se va putea călători în mai puţine locuri, vor fi restricţii şi cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului – este sărbătoare în şi cu familia”, a spus președintele.
 
Cele mai importante declarații:
  • Am avut o întâlnire cu premierul și miniștrii pentru a analiza stadiul pregătirii planului de relansare și reziliență. În urma unor negocieri dificile am obținut 80 de miliarde de euro.
  • Acest plan trebuie aprobat de CE până în luna aprilie anul viitor.
  • Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români.
  • Am discutat despre modalitățile concrete ca România să poată accesa integral aceste fonduri.
  • Am stabilit 12 direcții.
  • Când spun că am încredere că guvernul va reuși să obțină banii puși la dispoziție de UE mă bazez pe fapte, nu pe opinii.
  • În acest an au fost deblocate proiecte majore de transport: Sibiu-Pitești, autostrada Transilvania, centura București
  • O altă zonă importantă în care fondurile europene sunt fundamentale este sănătatea – exemplu spitale regionale.