Irak: Mai multe rachete au lovit o bază aeriană unde sunt staţionaţi şi soldaţi americani

O salvă de rachete a lovit luni seara o bază aeriană din Kurdistanul irakian, omorând un angajat civil şi rănind alţi cinci, precum şi un soldat american, a anunţat coaliţia condusă de SUA, notează AFP, preluată de Agerpres.

Cel puţin trei rachete au fost lansate în direcţia Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului, iar una a lovit o bază aeriană unde staţionează trupe americane, potrivit sursei. Este pentru prima dată după aproape două luni când astfel de tiruri iau ca ţintă instalaţii militare sau diplomatice occidentale din Irak. Atacul a fost revendicat online de un grup puţin cunoscut numit Awliyaa al-Dam (Gardienii sângelui).

În jurul orei locale 21:30 (18:30 GMT), un corespondent al agenţiei France Presse a auzit câteva explozii puternice în suburbiile nord-vestice ale Erbilului.

Surse de securitate irakiene şi occidentale au declarat că cel puţin trei rachete au fost lansate spre aeroport.

Pe lângă complexul militar, două dintre ele au căzut peste zone rezidenţiale de la periferia oraşului.

Delovan Jalal, responsabil al departamentului de sănătate din Erbil, a declarat că cel puţin cinci civili au fost răniţi, dintre care unul era în stare gravă.

Colonelul Wayne Marotto, purtătorul de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA, a declarat pentru AFP că angajatul civil nu era irakian, dar nu a fost în măsură să precizeze imediat naţionalitatea acestuia.

Ministerul de Interne al Kurdistanului a confirmat într-o comunicat că „mai multe rachete” au lovit oraşul. El a precizat că agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat „o anchetă minuţioasă” şi le-a cerut civililor să rămână acasă până la noi ordine.

Forţe de securitate au fost desfăşurate în jurul aeroportului după atac, în timp ce zgomotul elicopterelor în zbor a putut fi auzit la periferia oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Media de propagandă pro-iraniene au fost primele care au anunţat atacul.

Preşedintele irakian, Barham Saleh, a declarat pe Twitter că atacul a fost „un act terorist criminal” şi „o escaladare periculoasă” pentru securitatea în regiune.

Premierul regiunii autonome Kurdistan, Masrour Barzani, a condamnat atacul „în termenii cei mai vehemenţi”.

Două surse din cadrul serviciilor de informaţii au precizat AFP că rachetele au fost lansate din interiorul regiunii autonome. Un ofiţer american a informat că proiectilele erau rachete de 107 milimetri care au fost lansate la o distanţă de opt kilometri vest de Erbil.

Instalaţii militare şi diplomatice occidentale au fost luate ca ţintă în Irak din toamna anului 2019 de zeci de rachete, precum şi de atacuri cu bombă asupra reţelei rutiere, dar majoritatea acestor acţiuni au fost comise în Bagdad.