Jiri Menzel, faimosul regizor ceh, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

Regizorul şi scenaristul ceh Jiří Menzel, cunoscut pentru filme precum „Closely Watched Trains”, premiat cu Oscar în 1969, a murit la vârsta de 82 de ani.

Menzel, un membru al Noului val ceh, a devenit celebru pe plan internațional în 1967, când primul său film de lung metraj, Trenuri bine păzite, a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Controversatul film Ciocârliile pe sârmă a fost filmat în 1969, dar a fost inițial interzis de către guvernul Cehoslovaciei. El a fost difuzat în cele din urmă abia în 1990, după căderea regimului comunist. Filmul a obținut Ursul de Aur la cel de-al 40-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.

Menzel a fost nominalizat din nou la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986, cu comedia neagră Sătucul meu. În 1987 a fost membru al juriului la cel de-al 37-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.În 1989 a fost membru al juriului la cel de-al 16-lea Festival Internațional de Film de la Moscova.În 1995 a fost membru al juriului la cel de-al 19-lea Festival Internațional de Film de la Moscova.A fost distins cu Premiul IIFA pentru întreaga carieră în noiembrie 2013.