Klaus Iohannis se pregătește de pensie și își amenajează un „palat”

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o dezvăluire de presă, fostul sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE, situat pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 din capitală, este pe cale să devină o locuință individuală destinată președintelui Klaus Iohannis după încheierea celui de-al doilea mandat. Potrivit unei surse Recorder costurile lucrărilor de amenajare se ridică la 7 milioane de euro, însă conform unor surse din mediul politic citate de G4Media.ro, costurile lucrărilor de amenajare se ridică la impresionanta sumă de 45 de milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro).

Transformarea imobilului a fost autorizată de Primăria Generală a Municipiului București în iulie 2023, permițându-se executarea unor lucrări de remodelare interioară și exterioară, precum și schimbarea destinației clădirii din sediu de partid în locuință individuală. Detaliile contractului de lucrări, atribuit societății Bog’Art SRL București și gajat pentru un împrumut la Banca Raiffeissen, au fost, însă, ocolite de transparența achizițiilor publice.

Proprietatea de pe Bulevardul Aviatorilor, evaluată pentru lucrări de amenajare la o sumă ce depășește cu mult costurile renovării altor reședințe oficiale, este amplasată pe un teren de 1.110 metri pătrați și include trei imobile: o clădire de birouri (cu subsol, parter și un etaj), un garaj și o cabină poartă, totalizând o suprafață construită desfășurată semnificativă.

Conform legislației românești, foștii președinți beneficiază de dreptul la o reședință oficială din partea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS), un privilegiu de care a avut parte și fostul președinte Traian Băsescu. Totuși, suma alocată pentru renovarea imobilului destinat lui Klaus Iohannis ridică semne de întrebare, având în vedere discrepanța majoră față de costurile anterioare alocate pentru imobile similare.