Klaus Iohannis vorbește pe limba lui Trump: Noi credem în NATO. Împărțirea costurilor trebuie urmată și de ceilalți aliați

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la dejunul oferit de Donald Trump șefilor de stat care au alocat 2% pentru apărare, susținând că este important ca împărțirea costurilor să fie susținută și de ceilalți aliați. „Noi  credem în NATO, credem în unitatea NATO şi că NATO este foarte important pentru toţi”, a spus președintele, de față cu liderii celor 8 state care și-au îndeplinit acest obiectiv.

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Londra, la un dejun de lucru oferit de președintele SUA, Donald Trump șefilor de state din NATO care au alocat 2% din PIB pentru apărare. La dejun a participat și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Donald Trump: „Acestea sunt cele opt ţări şi noi, Statele Unite, care plătesc în întregime. Trebuie să plătească 2%. Unele dintre ele au crescut bugetul pe apărare la 3% sau 4%. Acestea sunt ţări care nu au fost delincvente, care în unele cazuri au plătit chiar peste 2%. Este un semn de respect pentru Statele Unite şi unul dintre domni, nu voi preciza cine, a spus că este foarte important ca Statele Unite să fie parte a NATO, ca mulţumire pentru toate lucrurile pe care le-am făcut.”

Jens Stoltenberg: „În urmă cu câţiva ani doar trei ţări se aflau aici şi acordau 2% din PIB-ul lor cheltuilelilor pe apărare. Asta arată cât de departe am ajuns în ceea ce priveşte cheltuielile. Încă sunt mult lucruri de făcut şi mai mulţi aliaţi trebuie să-şi îndeplinească acest angajament. Demonstrează, de asemenea, că leadership-ul dumneavoastră, domnule preşedinte, în ceea ce priveşte angajamentul pe cheltuielile de apărare are un impact pentru că mai mulţi aliaţi au început să aloce 2%, toţi aliaţii au început să facă ceva, iar o majoritate dintre aliaţi şi-au luat angajamentul să ajungă acolo până în 2024.”

Klaus Iohanis: „Vă mulţumim că ne-aţi invitat. Cred că aceste este un semn important pentru NATO, pentru că noi  credem în NATO, credem în unitatea NATO şi că NATO este foarte important pentru toţi, aşa că insuflarea acestei idei de împărţire a costurilor este una buna şi cred că şi ceilalţi ne vor urma.”

Donlad Trump: „O vor face, dacă nu îi vom obliga prin mijloace comerciale. Într-un fel sau în altul vor plăti, vă garantez.”

În afară de țara noastră, alte state din NATO care au alocat 2% din PIB pentru apărare sunt Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Marea Britanie și SUA.

Alături de cele 9 state, alți 8 Aliați prevăd atingerea pragului de 2% în 2024 – Albania, Croaţia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Slovacia, Turcia şi Franţa, astfel încât un total de 17 aliaţi au în vedere să atingă sau să depăşească pragul de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.