Laureatul Premiului Pritzker pe 2018 este arhitectului indian Balkrishna Doshi

Premiul Pritzker, cea mai prestigioasă recompensă din lume în domeniul arhitecturii, a fost atribuit miercuri lui nonagenarului Balkrishna Doshi. Balkrishna Doshi devine cel mai vârstnic laureat şi primul indian care câştigă această distincţie, informeaza News.ro citand AFP.

Discipol al fracezului Le Corbusier, Balkrishna Doshi s-a evidenţiat prin arhitectura sa modernistă, în contrast cu India foarte tradiţionalistă, în care a integrat aspecte ale culturii ţării şi tradiţiilor sale.

Este cunoscut şi pentru că a militat în favoarea unei arhitecturi durabile şi puţin costisitoare.

Printre realizările sale se numără ansamblul Araya, în districtul indian Madhya Pradesh. Este vorba despre un proiect gigant, ansamblu de clădiri de un etaj construite în anii 1980 pentru a răspunde unei crize a locuinţelor în regiune.

Astăzi, 80.000 de persoane locuiesc în una dintre cele 6.500 de locuinţe construite în cadrul acestui proiect.

Balkrishna Doshi a gândit arhitectura ca o extensie a corpului uman, în dorinţa de a o armoniza cu mediul înconjurător, fie că este vorba de climat, peisaj sau de urbanism.

Realizările lui Balkrishna Doshi „respectă cultura orientală, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea vieţii în India”, potrivit unui comunicat publicat miercuri de juriul premiului Pritzker.

„Datorez acest premiu mentorului meu, Le Corbusier”, a comentat laureatul pe 2018, citat în comunicat, cu privire la premiul Pritzker, adesea considerat echivalentul Nobelului în arhitectură.

Juriul a menţionat: „De-a lungul anilor, Balkrishna Doshi a creat o arhitectură serioasă, niciodată doar de formă sau care să se înscrie în tendinţe”. „Soluţiile sale iau în considerare dimensiunile sociale, de mediu şi pe cele economice şi, în acest fel, arhitectura sa este tot timpul în legătură cu noţiunea de durabilitate„.

Premiul Pritzker constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie de bronz.