Lentila de contact cu Stelian Tănase – În vizită la Moscova

Vineri, 7 octombrie, de la ora 12:00 vă propunem să călătorim la Moscova anilor 90, într-o nouă ediție a emisiunii Lentila de contact.

“Aventura mea la Moscova a fost așa cum mi-o imaginasem.  Proastă! Cel puțin ca atmosferă. Un zgomot de fond, un țiuit deranjant în urechi. Trecuse un an de la căderea zidului de la Berlin. Gorbaciov era încă la putere în Kremlin. Era la o lună după 7 noiembrie când în Piața Roșie în timpul defilării cineva a tras asupra lui. Atentat ratat, autorul capturat pe loc. Tensiunea se simțea în aer. Puciul din august ’91 nu se consumase încă. URSS exista și nimeni nu bănuia cât de puțin mai avea de trăit. Dar dacă te uitai la chipurile oamenilor (evident deprimați), la zidurile  nevăruite din 1917 (ceva îți dădea totuși de bănuit e un sfârșit de lume). Numai eu naivul nu vedeam asta, singur prin Moscova, noaptea. Mi-era era gândul numai la cum să fac să ajung la mausoleul lui Lenin, ca să văd ‘monstrul”, fie și o clipă. Se vorbea despre demolarea lui, despre mutarea cadavrului la Sankt Petersburg (o cereau urmașii) într-un cimitir și nu voiam să scap prilejul. Nu aveam imaginea a ce va fi. Nici nu știam cum se va încheia tragi-comedia asta care se numea bolșevism și ne ținea din 1944 cu gâturile sub cizma Krasnia Armia.               

Am debarcat cu inima strânsă la Aeroportul Vnukovo pe la începutul lunii decembrie 1990. Moscova încă îmi inspira frică, trăisem în această frică la București toată viața. M-am bucurat întâi că am aterizat, și nu avusesem accident. Avioanele de pe rutele rusești cam cădeau, aveau acest prost obicei. Ziarele publicau destul de des anunțuri ale unor catastrofe aeriene din spațiul aerian sovietic. Cu grija asta în suflet am zburat pe ruta București-Moscova deși sunt fatalist și cred că ce ți-e scris în frunte ți-e pus.”

Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de scriitorul Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.