Lentila de contact cu Stelian Tănase – A fost odată Crucea de Piatră

Vineri, 26 august, de la ora 12:00, scriitorul Stelian Tănase vă dă o nouă întâlnire cu Lentila de contact. În această săptămână vom face o incursiune în lumea moravurilor ușoare din Bucureștiul interbelic.

George Astaloş, unul din puținii martori ai acelei epoci, a debutat la Crucea de Piatră, după cum spune în episodul „Oraşul desfrâului” din serialul documentar „București strict secret”, nu cu poezii, nici cu proze lungi sau scurte, ci la Marcela: „Asta-i Strada Traian care ne duce spre păcat, aici am putea spune că începea cartierul prostituţiei….Ţinea din Dudeşti până în Vitan, spre Bariera Vergului.” Numele de Crucea de Piatră i-a rămas din vremuri vechi, când crucea de hotar era din piatră, un obicei al domnitorilor de a marca astfel zone de periferie ale oraşului. Crucea de Piatră când era el tânăr, continuă în mare vervă George Astaloş, „În centrul străzii era o cafenea mare, foarte impresionant vopsită, se numea „La Vili”, unde jucau biliard pe bani mari toţi traficanţii de orice îţi poţi închipui şi peştii, adică proxeneţii.”

Întreaga poveste vineri la Lentila de contact, o emisiune produsă la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.