Lentila de contact cu Stelian Tănase – Cum a pețit Ceaușescu una din nevestele lui Bokassa

Vineri 7 mai, de la ora 12:00 scriitorul Stelian Tănase vă propune o nouă întâlnire cu la emisiunea Lentila de contact, un nou episod din volumul Repertoarul amorului. În ediția din această săptămână: cum a pețit dictatorul Nicolae Ceaușescu una din nevestele lui Bokassa.

Republica Africa Centrală și-a câștigat independența față de Franța la 13 august 1960. La 31 decembrie 1965, Bokassa, fost locotenent centrafrican din armata franceză, a organizat un puci, în urma căruia a cumulat funcțiile de președinte, prim-ministru și ministru al apărării.
În 1976, generalul Jean-Bédel Bokassa, admirator al lui Napoleon Bonaparte, s-a autoproclamat „împăratul Bokassa I” și a transformat Republica Centrafricană în „Imperiul Centrafrican”.
Multe abuzuri fuseseră denunțate de presa franceză încă din epoca președinției, dar costisitoarea și fastuoasa încoronare, într-o țară cu nivelul de viață foarte scăzut, și abuzurile mult mai mari care au urmat, mergând până la acuzațiile de canibalism împotriva lui Bokassa, au desconsiderat rapid noul regim. Bokassa a domnit prin teroare până în 1979, an în care a fost detronat în urma operațiunii Barracuda, organizate de Franța.

Lentila de contact este o emisiune realizată la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.