Lentila de contact cu Stelian Tănase – Hrusciov vizitează Bucureștiul

Getting your Trinity Audio player ready...

Emisiunea “Lentila de contact” realizată de scriitorul Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport revine cu o ediție specială în această săptămână. Vineri, de la ora 12:00, Stelian Tănase va aduce în prim-plan un episod mai puțin cunoscut din istoria României: vizita intempestivă a lui Nikita Hrușciov la București în iunie 1960, cu ocazia Congresului Partidului Muncitoresc Român (PMR).

Congresul PMR din iunie 1960 a avut loc într-un context internațional tensionat, marcat de relațiile complexe și adesea conflictuale dintre Moscova și Beijing. La acel moment, Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Nikita Hrușciov, și China, condusă de Mao Zedong, se aflau în plin conflict ideologic și politic, cunoscut sub numele de Ruptura Sino-Sovietică. Divergențele dintre cele două mari puteri comuniste aveau să influențeze major deciziile și strategiile adoptate de partidele comuniste din întreaga lume, inclusiv din România. Deși oficial, vizita lui Nikita Hrușciov la București a fost prezentată ca un gest de susținere și solidaritate față de conducerea PMR, adevăratele motive ale acestei vizite au fost mult mai complexe. Stelian Tănase va dezvălui detalii mai puțin cunoscute despre culisele acestei vizite, explicând contextul diplomatic și tensiunile ascunse din spatele evenimentelor. Printre motivele nedeclarate ale vizitei se numără dorința lui Hrușciov de a-și consolida influența asupra României și de a preveni orice aliniere a PMR-ului la politicile Beijingului, în contextul conflictului ideologic.

În această ediție specială a emisiunii “Lentila de contact”, Stelian Tănase va oferi o perspectivă inedită asupra evenimentelor din iunie 1960, bazată pe cercetări aprofundate și informații de culise. Nu ratați emisiunea “Lentila de contact”, vineri, de la ora 12, pe Radio Clasic FM. Stelian Tănase vă așteaptă cu o poveste fascinantă și revelații surprinzătoare despre unul dintre momentele-cheie ale istoriei României comuniste.